Közérdekű

2024.03.03. 17:41

Az üzleti növekedésről tartottak előadást

A szerző felvétele

Ciucur Losonczi Antonius

A Romániai Vállalkozásokért Egyesület (ROVE), a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) és a Mathias Corvinus Collegium (MCC) hármas együttműködésében a Vállalkozások növekedésének napos és árnyas oldala címmel Hűvös Ágnes üzleti tanácsadó tartott előadást csütörtökön este a püspöki palota alagsori rendezvénytermében (FIX Makerspace).

Az érdeklődőket köszöntő Nagy Tímea Zita, az MCC nagyváradi képzési központjának vezetője kiemelte, hogy igyekeztek olyan témát választani, mely aktuális lehet minden vállalkozás életében.

Hűvös Ágnes a prezentációjában arra hívta fel a figyelmet, hogy három elbizonytalanító időszak jellemezheti a növekedés időszakát. Az első, amikor az alapító-tulajdonos még a cégénél dolgozik, a kezdeti csapat dinamikus, de a vállalkozás egy adott pillanatban meglepetésszerűen „túlnövi” magát, és az érintettek nem tudják kezelni ezt a helyzetet. A második, amikor a káoszban sikerült már ugyan rendet teremteni, viszont a növekedés vagy a csökkenés irányíthatatlanná és tervezhetetlenné válik. A harmadik, amikor generációváltás, illetve egyéb okok miatt a tulajdonos néhány éven belül kiszállna, és emiatt kellene fejleszteni a vállalkozás struktúráját vagy értékét, magyarázta a meghívott.

Arról is beszélt Hűvös Ágnes: bár nem feltétlenül növekedési mutató, de ebbe a kategóriába sorolható az árbevétel, a költség és a létszámbővülés. Emelkedhet ugyanakkor az értékesítési volumen és az ügyfélbázis, a működő tőke, a profit és a tulajdonosi érték. Fontos, hogy az értékesítés és a megrendelés párhuzamosan mozogjon a gyártással és a menedzseléssel, figyelmeztetett a tanácsadó.

Végül három „mantrát” javasolt Hűvös Ágnes: a növekedés mindig egy adott piaci környezetben történjen; a jövőnek szóljon, és mindig az legyen a célja, hogy a tulajdonosi érték stabilizálódjon, illetve nagyobb legyen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában