Postaláda

2024.03.07. 11:00

Arany János emléke: irodalmi vetélkedő az Arany János Elméleti Líceumban

Doszlop Andrea Krisztina magyartanár

Nagyszalontán az Arany János Elméleti Líceumban régi hagyomány, hogy minden márciusban – a névadó születésnapjára emlékezve – megrendezzük az Arany János emléke elnevezésű irodalmi vetélkedőt. A játékos vetélkedő legfőbb célja, hogy a diákok közelebb kerüljenek nagyszerű költőnk életének fontosabb eseményeihez, ikonikus alkotásaihoz. Március 1-jén a versenyt Tornai Melinda igazgatónő nyitotta meg, aki Arany János nagykőrösi tanári korszakából mesélt el a diákoknak egy nagyon tanulságos történetet.

A vetélkedőre benevezett V-VIII. osztályos diákok négyfős csapatai változatos feladatok megoldásával mérték össze tudásukat. A versenyzőknek bizonyítaniuk kellett, mennyire ismerik Arany János életútját, a Toldit, a Családi kört. Előre elkészített feladatként A tudós macskája című vershez képregényt kellett beadniuk. Minden csapat elhozta a kedvenc versét a költőtől, s az egyik csapattag ezt elszavalta a zsűri előtt. Az arany szóval kapcsolatos közmondásokat, szólásokat is tanulmányozniuk kellett a felkészülés során, mert ezzel kapcsolatos feladatot is meg kellett oldaniuk. Végül a legkedveltebb versenyszám, egy Arany-ballada dramatizált jelenetben való bemutatása zárta a vetélkedőt.

A teljesítményeket az Arany János Emlékmúzeum részéről Gali Boglárka, a Teodor Neș Városi Könyvtár képviseletében Notaros Melinda, valamint a Nagyszalontai Református Egyházközség részéről Mikló István Boldizsár tiszteletes értékelték. Az idei versenyen a hatodik és a hetedik évfolyam csapatai szerepeltek a legjobban, közülük kerültek ki a dobogós csapatok. Első helyen végzett a VII.B osztály csapata: Garda Eszter Luca, Kiss Tímea, Módi Hanna, Nemes Zsófia. A második díjat a VII. C osztály csapata vitte haza: Major Dominik Flórián, Éles Richárd, Ilyés Kincső Viktória, Moravszki Zsófia Bianka. Harmadik helyezett lett a VI.A osztály csapata: Balla Beatrix, Kaszta Johanna, Martin Izabella, Rövid Cintya. A zsűri dicséretben részesítette a VII.A osztály csapatát is: Gál Andreát, Mezei Othnielt, Ötvös Zsolt-Csabát, Szabó Yvette-Evelint. A győztes csapatokkal együtt örültek felkészítő tanáraik is: e sorok írója, Doszlop Andrea-Krisztina, valamint Gál Csilla Annamária, Balázs Izolda magyartanárok.

A versenyen részt vevő diákok olyan élményekkel gazdagodtak, amelyek sokat jelentenek az irodalom oktatásnak, ami nemcsak életrajzi adatok és versek kívülről való megtanulását jelenti, hanem a kultúra megszerettetését, jelen esetben Arany János művein keresztül. A megszerzett kulturális érték, legyen az szókincs vagy irodalmi alkotás általános vagy egyéni mondanivalója, gazdagabbá tette a diákokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában