Beruházás

2024.03.10. 19:51

Aláírták az új járványkórház kivitelezési szerződését

Szeptember közepén elkezdődhet az új nagyváradi járványkórház építése, miután Florin Birta polgármester pénteken aláírta a kivitelezésről szóló szerződést a Construcții Erbașuval, mely a Terra Gaz Construct és a Concelex cégekkel közösen alkotott konzorcium vezető vállalkozása ebben a projektben.

Forrás: PMO

Pap István

A beruházás értéke 363.632.272 lej áfa nélkül, a pénzt az Országos Helyreállítási Tervből fogják biztosítani. A polgármesteri hivatal közleményében idézi Florin Birta szavait, aki elmondta: „Az elmúlt évben írtuk alá a finanszírozási szerződést 135 millió euró értékben az új nagyváradi kórház megvalósítására. Ma egy fontos lépést tettünk előre ennek a projektnek a megvalósításában azzal, hogy aláírtuk a tervezési és kivitelezési szerződést, és úgy becsüljük, hogy szeptember közepéig elkezdődnek a munkálatok. Ez lesz az egyetlen felépülő közkórház Nagyváradon és Bihar megyében a forradalom óta mostanáig. A projekt a Bihar Megyei Tanács és a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal együttműködésének a gyümölcse, a megyei tanács bocsátotta rendelkezésünkre a 2,5 hektáros telket, míg a polgármesteri hivatal és a Bihar megyei kórház a finanszírozáshoz, a közbeszerzéshez és a megvalósításhoz szükséges dokumentáció összeállításával foglalkozott. A tüdőszanatórium, a tüdőgyógyászati rendelőintézet és a járványkórház összes osztálya az új létesítménybe költözik, amely európai sztenderdeknek megfelelő szintű szolgáltatásokat fog nyújtani a betegeknek”. A polgármester kiemelte, hogy az új kórház megvalósításának összköltségvetése 672.473.919 lej áfával együtt, mely összegnek a 95 százaléka vissza nem térítendő támogatás. Ebbe a több mint 670 millió lejbe a kórházépítés költségei mellett beletartozik az eszközbeszerzés is, ugyanis a kórházat a legmodernebb gyógyászati eszközökkel, továbbá számítástechnikai rendszerekkel és szoftverekkel, valamint a kórház üzemeltetéséhez szükséges bútorzattal látják el. A munkálatok megtervezése hat hónapot vesz igénybe, a kivitelezési időszak pedig 30 hónap.

 

Az új kórházban kap majd helyet az összes fertőző betegeket kezelő osztály, amelyek jelenleg a város több pontján működnek. A négyemeletes létesítmény 25 ezer négyzetméteren terül majd el, és 218 ágy lesz benne, de szükség esetén az ágyak száma 295-re növelhető. Ezekhez hozzáadódnak az egynapos kezelésre beutaltak számára fenntartott ágyak, illetve tizenegy ágy az intenzíven, a járványkórháznak ugyanis saját intenzív osztálya is lesz. Mindez azt jelenti, hogy a létesítményben minimum 249, és maximum 326 ágy lesz. A kórtermek egy-két ágyasak lesznek, mindenhol biztosítják a negatív nyomást, hogy légi úton ne terjedhessenek a fertőzések, illetve teljesen elkülönítik a páciensek, az ott dolgozók és a látogatók közlekedési útvonalait. A kórházban járóbeteg-rendelő, három elkülönítő és műtők lesznek. A létesítménynél 175 parkolóhelyet alakítanak ki, ezek közül 104 földalatti lesz, továbbá 139 helyet kerékpároknak tartanak fenn. Az új kórház a Vlădeasa és a Vitéz (Decebal) utca sarkán fog állni, de két új utat is létesítenek a létesítmény minél jobb megközelíthetősége érdekében. Az egyik új út a Vitéz utcára lesz merőleges, és az új kórház, valamint a határrendészet között fog elhaladni, a másik pedig a Vlădeasa utcára lesz merőleges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában