Hulladékgyűjtés

2024.02.07. 17:09

Közvitán a köztisztasági szabályzat

Közvitára bocsátotta a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal a város új köztisztasági szabályzattervezetét.

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

A dokumentum megtekinthető a város hivatalos honlapján (www.oradea.ro), a polgárok 2024. február 24-ig küldhetik el javaslataikat, észrevételeiket a primarie@oradea.ro vagy a directia.tehnica@oradea.ro e-mail címekre. Az egyik leglényegesebb változás az, hogy azok a váradiak, akik nem tartják be a szelektív hulladékgyűjtés szabályait, a dupláját kell majd fizessék a hulladékbegyűjtési tarifának.

Az új szabályzattervezet előírja, hogy Nagyváradon a szelektív hulladékgyűjtés továbbra is öt frakcióban történik, a polgároknak külön kell választaniuk a fém- és műanyaghulladékot, a papír- és kartonhulladékot, a palackokat, a biológiailag lebomló hulladékot, és ami megmarad, az a kommunális hulladék. 2025. január 1-jétől a frakciók száma nőni fog, mivel kötelezővé válik a textilhulladék szelektív gyűjtése. A szabályzat azonban nem részletezi, hogy a ruhákat és más régi textíliákat pontosan hogyan fogják begyűjteni a lakosságtól. A rendelettervezet azt is előírja, hogy Nagyváradnak 2025-ig a hulladék 55 százalékát, 2030-ig a 60, 2035-ig pedig a 65 százalékát kell újrahasznosítania, összhangban az európai normákkal. Ami a költségeket illeti, Nagyvárad továbbra is az „annyit fizetsz, amennyit eldobsz” elvet alkalmazza, a számla költségeit a gyűjtőedények mennyisége vagy súlya, a gyűjtés gyakorisága vagy az egyedi kóddal ellátott, személyre szabott zsákok súlya, illetve elszállításának a gyakorisága szerint állapítják meg. Azok a nagyváradiak, akik nem hajlandóak szerződést kötni, a személyre vagy háztartásra számított átlagköltség háromszorosát fizetik majd havonta, és azok sem mentesülnek a költségek alól, akiknek üres vagy bérelt házuk/lakásuk van. Ez utóbbiak esetében a havi hulladékelszállítási költséget úgy számítják majd ki, mint egy egyszemélyes lakásra. Szintén első alkalommal szabályozza a helyi önkormányzat a központban működő kereskedők, illetve a lakóházak földszintjén található vállalkozások helyzetét, amelyek nem rendelkeznek a hulladékgyűjtők számára szükséges helyiséggel. Ezek az ügyfelek kis, 40 literes konténereket vagy előre fizetett, személyre szabott zsákokat választhatnak majd.

Szelektíven!

A szabályzat azt is előírja, hogy a köztisztasági szolgáltató csak az elfogadott színű sárga és kék zsákokból gyűjti az újrahasznosítható hulladékot. A más zsákokban elhelyezett hulladékot begyűjtik, de kommunális hulladékként számolják fel. Külön díjat kell fizetniük azoknak is, akik nem tartják be a szelektív gyűjtést. A tervezet szerint a hulladékgyűjtő személy szemrevételezés után megtagadhatja a hulladék (akár újrahasznosítható, akár biológiailag lebomló) begyűjtését, és a hibára figyelmeztető matricát ragaszt a gyűjtőedényre. A szemét tulajdonosának két lehetősége lesz: vagy megfelelően szétválogatja és ismét kiteszi a hulladékgyűjtő edényt, vagy úgy hagyja, de ebben az esetben a kommunális hulladék elszállítási díjszabásának a kétszeresét kell majd kifizetnie. A tervezett díjszabás szerint egy 60 literes, rosszul gyűjtött edény elszállítása 30, egy 120 literes konténeré 70, egy 240 literesé 140, egy 1100 literes elszállítása pedig 600 lejbe fog kerülni. Ezen kívül a szemetet összekeverő személy 2000 lejig terjedő bírságot kockáztat. Cégek vagy lakótársulások esetében ez a bírság elérheti a 2500 lejt. Az új szabályzat meghatározza a köztisztasági szolgáltató kötelezettségeit is, például tisztán kell tartaniuk a hulladékgyűjtő pontokat, a polgárok panaszaira 48 órán belül válaszolni kell, a rossz kukákat ki kell cserélni, ugyanakkor jogában áll a szolgáltatónak, hogy ne vigye el az edényt, ha azt tapasztalja, hogy a konténerben a hulladék több mint a 25 százaléka más típusú szeméttel van szennyezve. A biológiailag lebomló hulladékot akkor is visszautasíthatják, ha tartalmának több mint 10 százaléka más típusú. Ezekben az esetekben a hulladékot nem hasznosítják, hanem a lerakóba kerül, és kommunális szemétként számlázzák ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában