Kéregetők

2024.02.18. 14:02

Koldusturizmus Nagyváradon

A Nagyváradi Helyi Rendőrség által rajtakapott koldusoknak körülbelül a 20–30 százaléka váradi, vagy Várad környéki személy, ráadásul az elkapott kéregetőknek mintegy a fele nem is szorul rá az alamizsnára.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a Nagyváradról szóló marketing- és reklámanyagoknak az a nem várt hatásuk is lett, hogy valamiféle koldusturizmus alakult ki a városban. Az emberek olyannyira hitelt adnak annak, hogy Nagyváradon minden a lehető legjobban megy, hogy ez már a koldusok vagy a kéregetésből élők figyelmét sem kerüli el. Ezt erősítette meg Samuel Milian, a Nagyváradi Helyi Rendőrség ügyvezető igazgatója is az intézmény tavalyi tevékenységét ismertető sajtótájékoztatóján. Elmondta, hogy a helyi rendőrség tavaly 4320 olyan személyt kapcsolt le, akik valamilyen formában kéregettek Nagyvárad közterületein, ez a szám 321-gyel több, mint 2022-ben volt. „2023-ban a város hírnevével együtt az ilyen jellegű »turisták« száma is megnőtt. Jöttek hozzánk koldulni Szeben vagy Kolozs megyéből, de külföldről, még Nagy-Britanniából is” – fogalmazott az intézményvezető. Sőt, olyan embereket is lekapcsoltak, akik külföldről hazatérőben megálltak Nagyváradon koldulni egy-két napra, majd továbbhajtottak szülőhelyükre. „Láttam olyan embereket, akik kéregettek, közben német rendszámú autóval közlekedtek. Bejöttek az országba, és egy-két napra megálltak a városban, mielőtt továbbmentek” – jegyezte meg. Milian hangsúlyozta, nem vezetnek statisztikát arról, hogy a koldusok honnan származnak, de a tapasztalatok alapján megállapítható, hogy a Nagyváradon koldulók legnagyobb része más megyéből, sőt, más országból származik. A külföldiek közül a legtöbb kéregető a Moldovai Köztársaságból jön, míg a koldusoknak mindössze 20–30 százaléka nagyváradi, vagy környékbeli illetőségű, becsülte meg az arányokat Milian. Hozzátette, hogy a környékről és a megyéből származó koldusok általában havonta párszor bejönnek Nagyváradra kéregetni.

Az igazgató felhívta a figyelmet arra is, hogy a Nagyváradon lekapcsolt kéregetőknek csak a fele valóban szegény ember, a másik fele nem az, hanem csak egyfajta életmód számukra a koldulás. A koldusok a választott kéregetési módszer és a váradiak körében elért sikertől függően, valamint a náluk talált összegekből ítélve naponta több száz lejes jövedelemre tesznek szert, de erről konkrét számadat nincs, húzta alá Milian, majd felidézte: „Két évvel ezelőtt találtunk valakit, akinél 400 font volt, azóta pedig volt már olyan, hogy 150–200 lejt találtunk egyes személyeknél”. A helyi rendőrség összesítése szerint az intézmény munkatársai 2022-ben 3774 lejt, 2023-ban 5781 lejt koboztak el a koldusoktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában