Munkálat

2024.02.27. 19:04

Iszapeltakarítás a Sebes-Körösön

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Pár napja egy furcsa haszongépjármű dolgozik a Sebes-Körösben a nagyváradi Szováta-híd környékén. Ez nem más, mint egy multifunkcionális úszó, kétéltű kotrógép, amivel jelenleg az iszapot takarítja ki a Körösök Vízügyi Igazgatósága az említett folyószakaszon. Pásztor Sándor, az igazgatóság vezetője szerkesztőségünknek elmondta, hogy a kotrógépet most úgy használják, mint egy víz alatti porszívót, amellyel kiszivattyúzták az iszapot a Szováta és a Densușianu-híd között a Sebes-Körös jobb partján. Ezt a rogériuszi vasúti híd utáni partszakaszon tárolják, és miután az iszap megszárad, elszállítják onnan.

Fotó: Alexandru Nițescu

Az igazgató kiemelte: a vízügyi igazgatóság egyezményt kötött a helyi környezetvédelmi civil szervezetekkel arra vonatkozóan, hogy a lehető legkörnyezetbarátabb módon avatkozik be a természetbe. Ennek a megegyezésnek a jegyében a kotrógép a bal partot nem bolygatja meg az Antonio Alexe sportcsarnok közelében, azaz meghagyja itt a nádast, hogy a madaraknak legyen hol fészkelniük és költeniük. Egyébként a multifunkcionális kotrót 2020 óta használja a vízügyi intézmény, és Pásztor Sándor elárulta, hogy tervezik egy másik hasonló jármű beszerzését, amelyet nyáron használnának az algásodó Sebes-Körös megtisztítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában