Beszámoló

2024.02.13. 07:04

Ismét megszervezték az Aranykult diákköri konferenciát és esszéíró versenyt

Kilencedik alkalommal rendezték meg február 3-án, szombaton az Aranykultot, az Arany János Elméleti Líceum diákjainak kulturális konferenciáját és esszéíró versenyét. A verseny idei témája, Különcök és különlegességek, alapos elgondolkodásra késztette a tanulókat, akik öt szekcióban indulhattak a megmérettetésen: magyar nyelv és irodalom; román nyelv és irodalom; német nyelv; angol nyelv és társadalomtudományok.

A IX. Aranykult ugyan megyei versenyként került be a versenykalendáriumba, résztvevői a megyehatárokon túlról is érkeztek. Négy megye képviseltette magát (Arad, Bihar, Hargita, Temes) összesen 82 versenyzővel és 60 dolgozattal. A diákok felkészítő tanáraik kíséretében tíz iskolából érkeztek, Bihar megyéből a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum, Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium, Nagyváradi Művészeti Líceum, Ady Endre Elméleti Líceum, Mihai Eminescu Főgimnázium, Petőfi Sándor Elméleti Líceum és az Arany János Elméleti Líceum diákjai szerepeltek a megmérettetésen.

A konferenciának az Arany János Elméleti Líceum új, középiskolai, épülete adott otthont. Az ünnepélyes megnyitót követően a versenyzők bemutatták dolgozataikat a szakmai zsűrinek és versenyzőtársaiknak. A zsűriben a hajdúváros kulturális intézményei (Arany János Művelődési Egyesület, Zilahy Lajos Művelődési Ház), az Arany János Elméleti Líceum tanárai és a Partiumi Keresztény Egyetem oktatói is helyet kaptak. Nem várt egyszerű feladat rájuk, s hogy ehhez elegendő időt kapjanak, a szünetben a versenyzők és felkészítő tanáraik az Arany János Elméleti Líceum színjátszó körének, a Színaranynak előadását tekinthették meg A rátóti csikótojás címmel.

A konferencia csúcspontját kétségtelenül az eredményhirdetés jelentette, amely egyszerre hozott örömkönnyeket, megkönnyebbült sóhajokat, megelégedést vagy épp keserű csalódást, értetlenkedést. A diákok életüknek, fejlődésüknek talán abban az időszakában vannak, ahol még nem értik pontosan: nem a cél a lényeg, amely felé igyekeznek, hanem az út, amelyen haladnak. A cél csupán tájékozódási pont a horizonton, mely további irányt szab az útnak. A valóságban maga az út a cél, a látható cél pedig az út vége, mely egyúttal egy új út kezdete. Az Aranykult célja pedig nem más volna, mint utat mutatni, olyan tehetséges fiataloknak, akik nem félnek az alkotásban a szívüknek, a lelküknek és a szellemüknek átadni az irányítást.

Az Arany János Elméleti Líceum diákjai szép eredményekkel zárhatták a IX. Aranykult kulturális konferenciát. Mellettük sikeresen szerepeltek a temesvári, aradi, nagyváradi, székelyhídi és székelyudvarhelyi versenyzők is. A szervezők ezúton is gratulálnak mindannyiuknak, nem utolsó sorban köszönetet mondananak támogatóinknak, akik nélkül ez a fontos esemény nem jöhetett volna létre: a különböző vállalkozások mellett a Pro Lyceum, a Pro Pueris és az Arany János Művelődési Egyesületnek, a Zilahy Lajos Művelődési Háznak, Nagyszalonta Város Polgármesteri Hivatalának és Török László polgármesternek, illetve a Halmágyi testvéreknek. Az ő jóvoltukból a konferencia nyerteseit oklevelek mellett értékes vásárlási utalványokkal jutalmazhattuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában