Dugó

2024.02.27. 16:14

Hatalmas a kocsisor a Borsi úton

A Borsi úton épülő közúti felüljáró miatt hatalmas kocsisorok alakulnak ki a nagyváradi I. számú ipari park környékén, ezen az egyébként is nagyon forgalmas útszakaszon.

Forrás: Ebihoreanul

ERDON-összeállítás

Csúcsidőben a várakozási idő a dugóban eléri a 45 percet, mivel az ipari park magasságában mintegy másfél kilométeres szakaszon a Bors felől érkező forgalmat a Borsi útról ráterelték az ipari park előtt elhaladó bekötőútra. Az ebihoreanul.ro portál arról számol be, hogy hétfő délután fél hat körül közel két kilométeres kocsisor alakult ki az említett szakaszon, és csupán a másfél kilométer hosszú bekötőúton közel egy órát tartott, míg az autósok végig tudtak haladni. A hatalmas sorok már decemberben elkezdtek kialakulni, amikor megkezdődött a közúti felüljáró építése. Napközben még csak-csak lehet közlekedni a Borsi úton, de délután 16.30 óra után, mikor a dolgozók elkezdenek kijönni az ipari parkban lévő munkahelyükről, teljesen bedugul az említett út. Az autók azért haladnak lassú tempóban, mert a körforgalomtól kezdve, amely fölött a felüljáró épül, a forgalmat az ipari park melletti gyűjtőútra terelik. Itt egyetlen sávon zajlik az 1-es országút Magyarországról Nagyvárad felé tartó teljes forgalma a tehergépjárművektől a buszokon át a kisautókig, azaz míg korábban két sávon haladt a forgalom mindkét irányba, most egy-egy sáv maradt a közlekedésre. Ráadásul a gyűjtőútra hajtanak ki autóikkal az ipari parkban dolgozók is, ami csak tovább növeli a torlódást.

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal közlekedési bizottsága csütörtökön ül össze, hogy megoldást találjon a környék forgalmának javítására. Sebastian Marchiș, a polgármesteri hivatal műszaki igazgatója az Ebihoreanulnak elmondta, a Plexus cég képviselői azt kérték, hogy helyezzenek ki közlekedési lámpákat a gyűjtőútra, de Marchiș szerint ezt a kérést valószínűleg elutasítják, mert véleménye szerint a közlekedési lámpák csak növelnék a várakozási időt. A forgalomáramlás javítását célzó megoldást a közlekedési rendőrséggel együttműködve fogják kiválasztani. „Elemezzük annak lehetőségét, hogy a forgalmat csak 200 méteres szakaszon tereljük az ipari park előtti gyűjtőútra, amely csak egysávos, majd visszatereljük a Borsi útra, ahol két sávon halad a forgalom” – magyarázta Marchiș.
Az ipari park bejáratánál lévő körforgalom feletti felüljáró építési munkálatait tavaly ítélték oda a Freyrom cég vezette konzorciumnak. A munkálat költségvetése 53,7 millió lej, és az magába foglalja a felüljáró megépítése mellett a Borsi út mentén egy 2,2 kilométer hosszú gyűjtőút, valamint a gyűjtőút és a Biharpüspöki vasútállomás melletti intermodális szállítási csomópont közötti összekötő út megépítését is. Az építkezés 2023 decemberében kezdődött, a kivitelezési időszak 20 hónap, de a forgalmi gondok csökkentése érdekében a kivitelező vállalta, hogy ez év végéig befejezi a beruházást. A múlt héten elkészült a leendő felüljáró földalatti szerkezete, és elkezdték építeni a hídlábakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában