Biztonságos Internet Nap

2024.02.06. 07:55

Figyelemfelkeltő programok a biztonságosabb internetért

Illusztráció

Szántó Ildikó, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat ügyvezető elnöke

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a Biztonságos Internet Nap alkalmából a következő napokban figyelemfelkeltő programot szervez, amelynek a célja, hogy felhívja a figyelmet a gyerekek, a fiatalok, a szülők és pedagógusok körében a biztonságosabb és jobb internetezés fontosságára és alapvető szabályaira. A Biztonságos Internet Napot (Safer Internet Day – SID) az Európai Unió Safer Internet Program akciótervének keretein belül ma már a világ több országában, köztük az Európai Unió összes tagállamában, minden év februárjának második keddjén rendezik meg.

A Biztonságos Internet figyelemfelkeltő program része annak a globális kampánynak, amelynek célja, hogy az online technológiák és mobil eszközök felelős és biztonságosabb használatára ösztönözzön. Ezen a napon a szakemberek világszerte felhívják a figyelmet az internet előnyeire és lehetséges veszélyeire is, így a zaklatásra, a gyermekpornográfiára és egyéb illegális és káros tartalmakra, ugyanakkor tájékoztatják a gyermekeket, szülőket, pedagógusokat és döntéshozókat a problémákról és azok lehetséges kezeléséről. A Gyermekmentő Szolgálat ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy az internet korunk egyik nagy és hasznos találmánya, amely szinte mindenkinek megkönnyíti, szórakoztatóbbá és hatékonyabbá teszi az életét, de azt is tudni kell, hogy az internethasználók 10 százaléka rendszeresen visszaél a világháló nyújtotta lehetőségekkel, és ennek megakadályozására a problémát kell tudni kezelni egyéni, intézményes, hatósági és globális szinten. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat számos figyelemfelkeltő eseményt szervez erre a hétre, amelyen szakemberek, döntéshozók, pedagógusok, gyerekek, fiatalok, a sajtó, illetve a téma iránt érdeklődők vesznek részt. A hét több napján Bihar megyei pedagógusok, szakemberek kis filmeket, a biztonságos internetről szóló bejátszásokat osztanak majd meg több közösségi oldalon keresztül is.

Február 9-én, a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban megszervezendő esemény, a „Biztonságos internet nap” első felében több nagyváradi iskola hetedik osztályos tanulóit hívják el az előadásokra, majd délután a szülőknek és pedagógusoknak tartanak bemutatót. A rendezők gyermekvédelmi szakembereket, webes biztonsági szakembereket, tanárokat, szülőket hívnak meg, amelynek megszervezéséhez több nagyváradi iskola és gyerekeket támogató egyesület és alapítvány is csatlakozott.

A téma szakértői megvitatják, hogy a fiatalok online tevékenységében mi példaértékű, mi a hasznos és mi nagyon káros. Mint minden közösségben, úgy az interneten is ki kell hogy alakuljanak, meg kell hogy szilárduljanak a viselkedés elfogadott normái. Külön ki kell emelni, fontos tudatosítani a gyermekekben, hogy merjenek beszélni a szüleikkel vagy tanáraikkal arról, ha az interneten keresztül zaklatás éri őket, ugyanakkor meg kell teremtsük a problémák orvoslásának, illetve a segítségnyújtásnak a lehetőségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában