Felmérés

2024.02.21. 09:17

Felélénkült a váradi ingatlanpiac

Januárban mintegy ezer potenciális vásárló keresett lakást Nagyváradon, noha a lakásárak elérik a négyzetméterenkénti 1.500 eurót – írja az Imobiliare.ro.

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

Nagyvárad egyre nagyobb teret nyer az ingatlanbefektetések piacán, többek között az elmúlt években itt megvalósult jelentős állami beruházásoknak köszönhetően – derül ki az Imobiliare.ro legfrissebb tanulmányából, melyet laptársunk, a Jurnal Bihorean idéz. „A Bánság és Erdély városai között egy nem hivatalos verseny zajlik, többek között az ingatlanok terén is” – mondja Daniel Crainic, az Imobiliare.ro marketingigazgatója, aki kifejtette, hogy Nagyvárad, Arad, Temesvár és Kolozsvár között sok a hasonlóság gazdasági szempontból, viszont óriási különbségek is vannak köztük, melyek közül a legszembetűnőbb az, ami a lakásárak tekintetében mutatkozik meg. Crainic kifejtette, hogy Temesváron az átlagfizetések legalább olyan jók, mint Kolozsváron, a lakások mégis átlagban 43 százalékkal olcsóbbak, mint a kincses városban. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy 2024-ben Nagyvárad jelentősen előretört, ami abban is megmutatkozik, hogy az itteni lakásárak kezdik megközelíteni a temesvári árakat, noha Nagyváradon sokkal szűkebb a lakáspiac, mint Temesváron. Ráadásul Váradon a lakásár-drágulás mértéke meghaladta a kolozsvári drágulás szintjét. Ugyanakkor a Sebes-Körös parti városban további drágulások várhatóak a lakáspiacon a jelentős állami és önkormányzati beruházások eredményeképpen. Az Imobiliare.ro adatai szerint idén januárban mintegy ezer potenciális vásárló keresett lakást magának Nagyváradon az ingatlanközvetítő honlapon. A tavalyi év elején átlagosan 1.322 euró/négyzetméteres áron kínálták a váradi lakásokat, idén januárban viszont az átlagos eladási ár elérte az 1.500 eurót négyzetméterenként. Tavaly Bihar megyében összesen mintegy 18.300 ingatlantranzakció történt, ezzel a megye a 8. helyen végzett ebben a rangsorban.

Fotó: Alexandru Nițescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában