Beruházás

2024.02.15. 18:26

Évek óta csökken az építkezési kedv Nagyváradon

Az építőipari szektor immár ötödik éve csökkenő tendenciát mutat Nagyváradon, ahol tavaly 8,8 százalékkal kevesebb építészeti engedélyt adtak ki, mint egy évvel korábban. Ez derült ki a város főépítészi igazgatóságának szerdai évértékelő sajtótájékoztatóján, melyet Marcel Dragoş alpolgármester és Radu Fortiş, Nagyvárad főépítésze tartott.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

„2022-höz képest az urbanisztikai bizonylatok száma 5,6 százalékkal, az építési engedélyeké 8,8 százalékkal, a bontási engedélyeké pedig 6 százalékkal csökkent tavaly” – fogalmazott Radu Fortiş. Százalékos lebontásban a nagyváradi főépítészi igazgatóság által kiadott építési engedélyek száma 24,4 százalékkal csökkent az előző évek átlagához képest. Ezeknek a száma 2019-ben 2822 volt, egy évvel később 2481-re, 2021-ben pedig 2324-re esett vissza. 2022-ben a kiadott engedélyek száma 2000 alá csökkent, szám szerint 1980 ilyen dokumentum született, míg az előző évben mindössze 1818 építési engedélyt állított ki az igazgatóság.
A többi, építkezéssel kapcsolatos kötelező dokumentumtípus is csökkenő tendenciát mutat. Az urbanisztikai bizonylatok az építési engedélyek kiadását megelőző tájékoztató dokumentumok. 2019-ben még 7385 bizonylatot adott ki a főépítészi hivatal, de 2022-re ez a szám 5826-ra csökkent, 2023-ban pedig már csak 5500 urbanisztikai bizonylat hagyta el az igazgatóságot. Hasonlóképpen csökkenő tendenciát mutat a kiadott bontási engedélyek száma, amelyeket általában akkor kérnek az érintettek, amikor a bontás helyszínén új ingatlant akarnak építeni. 2019-ben 142 bontási engedélyt adtak ki, majd folyamatos csökkenés után 2023-ra 106-ra esett vissza ezeknek a dokumentumoknak a száma, azaz 9,4 százalékkal csökkent az előző évek átlagához viszonyítva.
A város elöljárói ezt a csökkenő tendenciát az elmúlt évek romló gazdasági körülményeinek tulajdonítják. „A globális és országos gazdasági intézkedésekkel összefüggésben stagnálás tapasztalható. (…) 2018 és 2020 között látványos növekedést tapasztaltunk a beruházások terén, most pedig a megnyugvás időszaka van” – fogalmazott Radu Fortiș. Marcel Dragoș alpolgármester kifejtette, hogy érthető az építőipar lassulása, amit az önkormányzat is tapasztalt. Ha ez a stagnálás nem lett volna, a város munkálatai is hamarabb befejeződtek volna, vélekedett. Az alpolgármester szerint a hanyatlás a világjárvány idején következett be az építőanyagárak robbanásszerű emelkedésével, ami alapvetően befolyásolta az egész ágazatot. „Gondoljunk csak bele, mit jelentett egy beruházó számára az a három-öt hónap, amikor az egyik napon a vas kilónkénti ára 3,52 lej volt, de két hét múlva már 4,50 lej, azt követően pedig akár 7–8 lejre is emelkedett kilogrammonként” – mondta az alpolgármester.
Az építkezések csökkenő tendenciája ellenére a városvezetők úgy vélik, hogy Nagyvárad továbbra is vonzó város az ingatlanfejlesztések szempontjából. „Az emberek még mindig érdeklődnek az építkezés iránt. Az első kategóriába tartoznak a bihari polgárok, akik Nagyváradon akarnak házat építeni. Aztán vannak a szomszédos megyékből vagy Bukarest környékéről érkező befektetők, akik Nagyváradon akarnak építkezni” – foglalta össze Radu Fortiș, hozzátéve, hogy az építkezni akaró magánszemélyek és az ingatlanfejlesztők is a kisebb építményeket részesítik előnyben. „Ha korábban nagy villákat terveztek, amelyeket nehéz fenntartani, az utóbbi években kisebb házakat terveznek” – mondta Fortiș. Ami pedig a tömbházépítéseket illeti, az utóbbi években a legnagyobb kereslet az 50–60 négyzetméteres, kétszobás lakások iránt mutatkozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában