Megbeszélés

2024.02.14. 16:55

Energiaügyekről tárgyaltak a megyénél

A folyamatban levő gázprojektekről tartott munkamegbeszélést Mircea Mălan, a megyei tanács alelnöke Mircea Mannal, az Országos Energia-szabályzó Hatóság (ANRE) alelnökével, illetve 18 polgármesterrel, vagy Bihar megyei önkormányzatoknak a képviselőivel .

Forrás: Bihar Megyei Tanács

Ciucur Losonczi Antonius

A tanácskozásokon ugyanakkor jelen voltak még gáz- és villanyszolgáltatók, valamint a Nagyváradi Helyi Fejlesztési Ügynökség (ADLO) képviselője is. Több vetületét is megvitatták a Bihar megyei energiaszektornak, mint például: hogyan haladnak előre és milyen nehézségekben ütköznek az energiaprojektek, miként tudnak együttműködni a helyhatóságok az ANRE-val a létező infrastruktúra fejlesztése érdekében, és hogyan lehetne új beruházásokat eszközölni ebben az ágazatban. Kitértek arra is, hogyan ültethető gyakorlatba helyi szinten az országos energiapolitika.

„Bihar megye fejlődik, számos projekt valósul meg európai uniós pénzforrásokból a nagyberuházások operatív programja (POIM) keretében, állami finanszírozással vagy az Anghel Saligny közművesítési programon keresztül. Mi nyitottak vagyunk a partnerségre, ezért örömmel tettünk eleget a meghívásnak. Arra törekszünk, hogy a dolgok jól működjenek, ezért szívesen vállalunk akár közvetítői szerepet is az önkormányzatok, a szolgáltatók és a törvényeket jól ismerő szakemberek között” – nyilatkozta Mircea Man.

„Ha a dokumentáció helyesen volt összeállítva, akkor nem voltak problémák, és az engedélyeket gyorsan megkaptuk. Bihar megyében úgymond egységfrontot alkotnak a megyei tanács, a polgármesteri hivatalok és a szolgáltatók. Abban reménykedünk, hogy ismét napirendre kerül a gázcsővezeték kiépítése Mezőtelegdtől Bánffyhunyadig. Felkerül a Transgaz befektetési listájára azért, hogy a megyénk keleti felének is hozzáférése legyen ehhez a fővezetékhez” – közölte Mircea Mălan.

Bihar megyében 42 polgármesteri hivatal valósít meg gázbevezetési vagy hálózatbővítési befektetéseket uniós vagy kormányzati támogatással, esetleg önerőből. Európai uniós finanszírozással, a Helyreállítási Alapból (PNRR) Illye, Alsókocsoba, Váradszentmárton, Élesd, Cécke, Esküllő és Mezőtelegd. Szintén európai uniós forrásokból, de a nagyberuházások operatív programja (POIM) keretében Nagyürögd, Fugyivásárhely, Hegyközpályi, Rény, Bontesd, Vasaskőfalva, Drágánfalva és Belényesirtás. Központi költségvetésből, az Anghel Saligny közművesítési programon keresztül Kisőssi, Bályok, Bihar, Cséffa, Harangmező, Alsólugas, Papfalva, Szentjobb, Vizesgyán, Rév, Érszőllős, Gyapjú, Biharhosszúaszó, Miklóirtás, Köröskisjenő, Mezőszakadát, Kiskopács, Drágcséke, Tulka, Tenke és Feketebátor. Önerőből és a megyei tanács segítségével pedig Vaskohsziklás, Biharlonka, Oláhszentmiklós, Érábrány, Vámosláz és Derna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában