Szentmise

2024.02.12. 17:19

Elkezdődött a Házasság hete programsorozat

Ünnepi szentmisét tartottak vasárnap este a nagyvárad-újvárosi Szent László plébániatemplomban: ebben az évben ugyanis február 11–13. között zajlik az ottani triduum, illetve elkezdődött a világszerte megtartott Házasság hete nagyváradi programsorozata.

Ciucur Losonczi Antonius

A török uralom alóli felszabadulást követően, az 1752-ben újraalakított nagyváradi latin szertartású székeskáptalan fogadalommal kötelezte el magát, hogy hálaadásul és engesztelésül minden évben, farsang utolsó három napján szentségimádást tart, melynek helyéül a Szent László templomot választotta. Ebben az évben február 11–13. között zajlik a triduum, melynek keretében vasárnap 17 órától szentségimádást, majd 18 órától szentmisét tartottak.

A bevezető részben Böcskei László megyés püspök hangsúlyozta: a triduum megszervezésével az őseink nyomába akarunk lépni, tisztelegve az előtt, amit elődeink tettek, és ugyanakkor folytatva is azt. Kifejezzük az egyház iránti ragaszkodásunkat, erősítve egymást, és Isten segítségét kérve ahhoz, hogy mi is rendelkezzünk a hit bátorságával, reményével, fényével. Elmondta: tavaly volt a 300. évfordulója annak, hogy e templomot átadták rendeltetésének, hogy aztán több száz éven át az emberek itt könyörögjenek Istenhez, amikor bajban voltak. Veszélyek és próbatételek most is vannak, és mindig is lesznek, ezért fontos, hogy az Úr felé emeljük a tekintetünket – hangsúlyozta Böcskei László.

A megyés püspök ezután más, az elmúlt napokban megszervezett, vagy éppen zajló alkalmakra is felhívta a figyelmet, melyek okot adtak, adnak az együttlétre, az ünneplésre: február 11-én volt a Betegek a világnapja, amikor kiszolgáltatták a katolikus templomokban a betegek kenetét a gyengélkedőknek; a múlt héten pedig háromnapos lelkigyakorlatot tartottak férfiak számára a zarándokházban. Február 11-18. közt a Házasság hete programsorozata zajlik, melynek keretében szintén „gyakorolhatjuk a találkozás művészetét”, ráhangolódva a nagyböjti kegyelmi időre.

A szentmise szónoka Szénégető István marosvásárhelyi plébános, a gyulafehérvári főegyházmegye családpasztorációs irodájának vezetője volt, aki elmélkedésében kiemelte, hogy „kapcsolatokra vagyunk teremtve”. Ezt kódolta belénk az Isten, de nem amiatt, hogy közös Instagram-fotókat készítsünk, hanem azért, hogy szeretettel forduljunk oda embertársainkhoz, hallgassunk meg egymást, valódi közösségben éljünk. Legyen köztünk párbeszéd, kommunikáció. A Házasság hete mottójára utalva (Állandó megújulásban) a tisztelendő azt tanácsolta a házastársaknak: újuljanak meg a Szentlélekben, a gyónásban, az imában, az Istenhez és az egymáshoz való közeledésben, őszintén felfrissítve az „életigéjüket”.

Dr. Kovács F. Zsolt váradújvárosi plébános mondott köszönetet az elhangzott gondolatokért, majd Tóth Attila Levente, a nagyváradi egyházmegye családpasztorációs referense, margittai plébános ismertette a Házasság hete további programjait.

Programok

A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye ebben az évben az alábbi programokat ajánlja a Házasság Hete iránt érdeklődőknek: február 13-án, kedden 19 órakor filmvetítés a püspöki palota alagsorában; február 14-én, szerdán 19 órakor régiós imaest a családokért a székesegyházban; február 15-én, csütörtökön, 14–17 óra között tematikus vezetés a római katolikus püspöki palotában, 18 órakor régiós imaest a családokért Érmihályfalván; február 16-án, pénteken 14–17 óra között tematikus vezetés a püspöki palotában, 18 órakor régiós imaest a családokért Szilágysomlyón; február 17-én, szombaton 14–17 óra között tematikus vezetés a püspöki palotában, 18 órakor régiós imaest a családokért Nagyszalontán; február 18-án, vasárnap 11.30 órakor jubiláns házasok megáldása a székesegyházban. 


 


 

A szerző felvételei


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában