Költségvetés

2024.02.13. 16:12

Elfogadták a váradi önkormányzatnak alárendelt intézmények költségvetéseit

A Nagyváradi Helyi Tanács elfogadta a helyi önkormányzatnak alárendelt vállalatok és ügynökségek idei költségvetését. Az ADLO-n kívül a többi vállalat több bevétellel számol az idén a tavalyi évhez képest.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Legutóbbi rendkívüli ülésén vita nélkül fogadta el a Nagyváradi Helyi Tanács az önkormányzatnak alárendelt intézmények és vállalatok 2024. évi költségvetését. A Nagyváradi Hőszolgáltató Vállalat idei büdzséje 520,9 millió lej, 11,89 százalékkal több, mint a tavalyi. Ennek oka abban keresendő, hogy nőtt a hőenergia előállítási költsége, ami miatt a téli időszakban gyakorlatilag megduplázódtak a fűtésszámlák, ugyanakkor az ingatlanfejlesztések nyomán az új fogyasztók rácsatlakoztatása a távhőrendszerre szintén bevételnövekedést eredményez. A vállalat az idén 28,1 millió lejt tervez beruházásokra költeni, melyek közül a legnagyobb összeget, 6 millió lejt a 702. számú hőközponthoz tartozó hálózat és eszközök bővítésére, illetve korszerűsítésére fordítanak, 1,4 millió lejt pedig az Ezredévi emléktér (Libertății park) felújításával párhuzamosan zajló munkálatokra, melynek keretében a mini hőközpontokat fogják csatlakoztatni a rendszerhez. Ez utóbbi munkálat még az idén befejeződik, az előbbi pedig 2025-ben.
A Nagyváradi Vízművek 2024-re 8 százalékos költségvetés-növekedést jelez előre, az elfogadott büdzsé ugyanis 150,5 millió lejről szól. A több bevétel a víz- és csatornadíjak emeléséből, az új bekötések üzembe helyezéséből, valamint a laboratóriumi vizsgálatokból vagy az engedélyek kiadásából származik. A Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat idei költségvetése 97,5 millió lej, 13,2 százalékkal több, mint 2023-ban. A növekedés az inflációnak, az utasszám növekedésének és az egyre több jegy- és bérletértékesítési módnak tudható be. A beruházási költségvetés 8,2 millió lej, amiből 2 millió lejt költenek a villamossínek felújítására a Transilvaniei utcán, 550 ezer lejből pedig új buszokat vásárol a cég, ugyanakkor már van egy érvényes szerződése, melynek keretében 832 ezer lejből fog buszokat beszerezni az OTL.
Az állatkertet, a temetőt, a piacokat és a strandokat üzemeltető Nagyváradi Közterület-fenntartó idei költségvetése 60,2 millió lej, ami alig valamivel több, mint az egy évvel korábbi 60,1 millió lejes költségvetés, de az idei évi büdzsében még nincsenek benne az önkormányzattól érkező támogatások. A vállalat 2024. évi beruházási költségvetése 5,4 millió lej, ennek a pénznek a nagy része, 4 millió lej egy új medence építésére megy el a Nymphaea aquaparkban, 500 ezer lejből kiépítik az épületfelügyeleti (BMS) rendszert a létesítményben, 900 ezer lejből pedig a Rulikowski temető Ceyrat utca felőli részén építenek kerítést és bejáratot. 25 ezer lejből kerítést emelnek az ortodox zsidó temetőnél, ugyanott kolumbáriumot is kialakítanak az idén. Az állatkertnél 65 ezer lejből új beléptetőrendszert alakítanak ki.

Ipari parkok

Az általános tendenciával ellentétben a Nagyváradi Helyi Fejlesztési Ügynökség (ADLO) kisebb költségvetéssel számol ebben az évben 2023-hoz képest. A megye ipari parkjait és a váradi közvilágítási rendszert üzemeltető intézménynek az idén 22,7 millió lejes költségvetést szavazott meg a helyi tanács, ami 64,66 százalékkal kevesebb, mint a 2023. évi 64,4 millió lej. A drasztikus csökkenés főként annak tudható be, hogy az ügynökség az idei évtől kezdve nem értékesít többé áramot a bérlőknek, hanem csak a saját hálózatainak a használatáért fog díjat felszámítani. Ennek ellenére az ADLO azt ígéri, hogy a cég kiadásait úgy fogja csökkenteni, hogy az évet 4,5 millió lejes nyereséggel zárja, ami 5,3 százalékkal több nyereség lenne, mint 2023-ban. Az ADLO beruházási költségvetése 5,9 millió lej, mely összegből főként az ipari parkok közműhálózatait fogják fejleszteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában