Sorsok

2024.02.15. 15:34

Amit nem a tűz pusztított el, azt a víz tette tönkre

Egy hónap telt el azóta a tűzeset óta, amely lakhatatlanná tette a nagyváradi Darabont László otthonát, és másik két szomszédja házát is megrongálta. Bár az eltelt idő alatt sikerült új tetőszerkezetet építeni, a lángok pusztítása mindmáig látható, és az eset mély nyomot hagyott Lászlóban is.

Fotó: Alexandru Nițescu

P. Nagy Noémi

A szerkesztőségbe beérkező tűzoltósági közlemények többnyire száraz tények és számok, felsorolások a károkról, a megmentett javakról. Örülünk, ha azt is olvashatjuk, hogy személyi sérülés nem történt. Viszont a naponta akár többször is befutó hírek feldolgozása közben igazán bele sem gondolunk abba, hogy minden közlemény és szám mögött egy vagy több ember életét befolyásoló vagy tönkretevő történések vannak. Egy ilyen száraz, január 12-i közlemény mögött Darabont László áll, aki a tűzben elvesztette szinte mindenét. Az eltelt egy hónap során lehetőségeihez képest próbálta helyrehozni a károkat, viszont még nagyon hosszú út vár rá. Lászlót február 14-én kerestük fel.

Kintről semmi különös nem látszik, de a Lipovei utcai földszintes ház előtt megállva érezzük, hogy jó helyen járunk: az égett fa és a füst szaga még mindig, egy hónappal a tűzeset után is a levegőben van. Darabont László meg is kérdi: „érződik még a füstszag? Én már egyáltalán nem érzem, annyira hozzászoktam”, közben bevezet minket az udvarra, ahol a tűz martalékává lett dolgok, deszkák és törmelékek egy helyen, míg a jövőt jelképező téglák, cserepek és építőanyagok egy másik helyen vannak lepakolva. A talaj sáros, nemcsak a tűz, de a víz sem kímélte az udvart, a házat, a falakat, a bútorokat, az emlékeket. Darabont László, vagy ahogy barátai, ismerősei hívják, Latka sofőrként és autószerelőként dolgozik. Kollégái és barátai az esetet követően a Facebookon tettek közzé felhívást adománygyűjtésre, hogy ezzel is segítsék a talpra állást. „Kérem, támogassák ezt a szorgalmas férfit, kétgyermekes édesapát, aki, ha kellett, mindig segített másokon. Most ő az, akinek segítségre van szüksége, hogy minél előbb rendbe tudja hozni otthonát” – olvasható az egyik bejegyzésben.

Fotó: Darabont László

László szomorúan és beletörődve mesél arról a bizonyos január 12-i napról, amikor addigi élete teljesen felfordult. „A munkahelyemen voltam, mikor kevéssel 14 óra előtt a közvetlen szomszédom hívott, hogy óriási füst van, ki kellene hívni a tűzoltókat. Megijedtem, gyorsan elindultam haza. A körgyűrűn jöttem, és mikor az Auchan-nál lefordultam már láttam a füstöt, és gondoltam, hogy borzasztó nagy a baj. Mire ideértem, a tűzoltók már itt voltak, két vagy három autóval, oltották a tüzet. A szomszéd házát is oltották, mert átterjedt a tetőszerkezetükre. Az ő tetőjük körülbelül 80 százaléka szintén leégett. Szörnyű füst volt. Sikerült kihoznunk pár gázpalackot bentről, hogy nehogy felrobbanjon. A tűz a tető és a kémény között keletkezett, kijött egy szikra, vagy a hőtől, ezt nem tudom” – meséli Darabont László. A tűzoltók jelentése szerint a kazánházban csaptak fel a lángok, amelyek a melléképületről átterjedtek a ház tetőjére, onnan pedig a szomszédos ingatlan tetőszerkezetére is, továbbá egy harmadik szomszéd házának fala is megrongálódott.

László egyedül élt a házban, a tűzesetig két gyermeke hétvégenként látogatta meg itt, nekik is külön szobájuk volt. Az esetkor szerencsére senki nem tartózkodott az ingatlanban, és a többi ház lakói közül sem sérült meg senki. Ez valamiképp vigasztalásként szolgálhat Lászlónak, aki viszont minden más anyagi javát elvesztette a tűzben. „Még mindig lakhatatlan a ház, a leszakadt mennyezet törmelékeit kihordtuk, de még mindig nagyon vizesek a falak, amíg nem szárad ki, nem tudunk sokat csinálni. A barátok is be szoktak segíteni, tegnapelőtt a fiammal ketten dolgoztunk. A házban még ott maradtak a megégett vagy elázott, tönkrement bútorok, várom a jobb időt, hogy hatékonyabban tudjunk haladni. A szobákban felázott és felpúposodott a padló, az egyik szoba mennyezete, ami nem szakadt be, az megszívta magát vízzel, ezért azt teljesen újjá kell építeni. Sikerült megmenteni néhány ruhát, talán a mosógép is jó. A heverő tárolójában, dobozban tartott képek, amiket ki tudtam menteni, a száradást követően összeragadtak. Egy csomó minden más elveszett, elolvadt vagy elázott” – sorolja Darabont László.

A férfi jelenleg egy kollégájánál lakik. A munkaidő után és hétvégente jön a házhoz, hogy folytassa annak rendbetételét, viszont az anyagi keret szűkössége miatt nem igazán tudja, mikor lesz teljesen kész. A szomszédok házának rendbetételében is részt vállal, mivel hibásnak érzi magát, és azt sem szeretné, ha a jó viszony megromlana közöttük: „Teljesen sokkolt az eset, pár nappal a tűz után tudatosult bennem ez az egész, borzasztóan érzem magam, és szégyellem, hogy az én hibámból a szomszédaim házában is kár keletkezett”. Lászlónak csak kötelező biztosítása volt, ami ilyen esetben semmit sem ér, hiszen az csak akkor érvényes, ha az ingatlanban természeti katasztrófák, mint földrengések, földcsuszamlások és árvizek, illetve azok közvetlen vagy közvetett hatásai tesznek kárt.
 

Aki segíteni szeretne a szerencsétlenül járt családapán, az a következő számlaszámon teheti meg: Darabont Ladislau RO80BTRL00501201597735XX - Banca Transilvania.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában