Kirándulás

2024.02.20. 11:12

A gyalui várkastélyban jártak a partiumi magyar nyugdíjasok

Ciucur Losonczi Antonius

Erdély egyik legnagyobb, országos jelentőségű műemlék ingatlanjában, a Kolozsvár melletti Gyalu községben található Rákóczi-Bánffy várkastélyben jártak az elmúlt napokban a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete, Szilágyi Ibolya elnök és Székely Hajnal ügyvezető által szervezett kirándulás résztvevői, egy olyan helyen, ahol nagy valószínűséggel Mátyás király is megszállt, amikor a szülővárosába látogatott, és ahol 1702-ben gróf Bánffy György erdélyi kormányzó a lánya esküvőjét tartotta. A várkastély az elmúlt években teljes körű felújításon esett keresztül, a történetének kezdetei pedig a 13. századig nyúlnak vissza. A korabeli források az erdélyi püspökök uradalmának részeként egy udvarházról tesznek említést a környéken. A mostani épületegyüttes legrégebbi részei egy, a 15. század felében épült püspöki várból származnak. Ezt a palotát korszerűsítette 1500 körül Mátyás király unokatestvére, Geréb László püspök. Később a Rákócziak egyik rezidenciájaként működött, majd a Bánffyak szerezték meg. Barcsay Tamás Bánffy Katinkát vette el feleségül, így került a kastély a Barcsayak birtokába. A kommunizmusban államosították, és csak a 21. század elején tudta a Barcsay-család visszaszerezni. Jelenleg a Nagy Elek üzletember (aki egyébként Méhes György író fia) által alapított Erdélyi Hagyományok Alapítvány tulajdonában van, tudták meg a Váradról és Élesdről érkezett érdeklődők az őket fogadó Boros Loránd ügyintézőtől.

A kastély egyébként még nincs bebútorozva és nem látogatható, ez a partiumi nyugdíjasok külön privilégiuma volt, a maradandó élményért köszönet jár még Okos Károlynak és Kulcsár Margitnak is. A rövid séta után a szépkorúak megtekintették a Rigoletto című előadást a Kolozsvári Állami Magyar Operában.

A szerző felvétele


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában