Büdzsé

2024.01.09. 14:01

Uniós pénzekből fejlődik a megye

Forrás: cjbihor.ro

Ciucur Losonczi Antonius

A beruházások éve volt 2023 a Bihar Megyei Tanácsnál, a projektek értéke meghaladta az egymilliárd lejt, tudatták az intézmény által kedden kibocsátott sajtóközleményben. A főbb prioritásokat a közpénzek hatékony elköltése, minél több európai uniós pénzforrásnak a lehívása, az infrastrukturális fejlesztések és a köztisztaság képezték. Ezek érdekében átcsoportosítások történtek a költségvetésben oly módon, hogy csökkentették a működéssel kapcsolatos kiadásokat, és az így megtakarított összegeket a fejlesztésekre irányozták elő. Ilie Bolojan megyei tanácselnök arra hívta fel a figyelmet, hogy tavaly a beruházások a büdzsé 77 százalékát tették ki, mintegy 1,13 milliárd lejt, miközben a működésre csupán 341 millió lej ment el. Európai uniós programok keretében 858 millió lej érkezett Brüsszelből, Bukarestből pedig a Helyi Fejlesztési Programon (PNDL) keresztül 41 millió lej. A legjelentősebb befektetés a nagyváradi repülőtérnek a korszerűsítése (több mint 413 millió lej), de fontosnak nevezhető még a megye fejlődése szempontjából a belényesi, az élesdi, a váradszentmártoni, a nagyürögdi és a fugyivásárhelyi körgyűrűknek az építése, több megyei útnak a felújítása, valamint a 16 hulladékgyűjtő udvarnak a létrehozása is.

„Az uniós pénzeknek a megpályázása, a kínálkozó lehetőségeknek a kihasználása az utóbbi három évben elsődleges fontosságú volt a megyei tanács számára. Azzal párhuzamosan, hogy folytattuk a 2014–2020-as pénzügyi ciklusban elnyert projektek megvalósítását, újakat is kidolgoztunk, mint például a körgyűrűhálózat, a felüljárók és az ipari parkok. Partnermegállapodásokat kötöttünk más hatóságokkal, és befektetéseket élesztettünk fel tetszhalott állapotukból. Az idén aláírandó újabb szerződések pedig arra jogosítanak fel bennünket, hogy reménykedjünk abban, hogy a következő 2-3 évben is hasonló volumenű beruházások valósulhatnak meg európai uniós támogatásból Bihar megyében” – fogalmazott Ilie Bolojan.

Forrás: cjbihor.ro

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában