Látogatás

2024.01.28. 15:59

Szlovákia támogatja Románia schengeni csatlakozását

Nagyváradra látogatott pénteken, január 26-án Juraj Blanár szlovák külügyminiszter, akit elkísért útjára Peter Hatiar, Szlovákia romániai nagykövete, illetve Miroslav Jablončik, Szlovákia nagyszalontai tiszteletbeli konzulja.

Forrás: PMO

BN-összeállítás

A szlovák delegációt fogadta Florin Birta, Nagyvárad polgármestere, a házigazdák részéről ott volt a találkozón Mircea Mălan, a Bihar megyei, illetve Răzvan Cadar, az Arad megyei önkormányzat alelnöke, Călin Fabian, Románia szlovákiai nagykövete, Adrian Miroslav Merka, a Romániai Csehek és Szlovákok Demokratikus Szövetségének az elnöke, a csehek és szlovákok képviselője a román parlamentben, illetve Călin Corpaș polgármesteri tanácsadó. A megbeszélésről kiadott polgármesteri tájékoztató szerint Florin Birta többek között kiemelte, hogy Nagyvárad kozmopolita város, ahol több nemzeti közösség él békében együtt, illetve megjegyezte, hogy a város fejlődése nagy mértékben az európai uniós forrásoknak köszönhető. A szlovák külügyminiszter köszönetet mondott Florin Birta polgármesternek a szlovák közösségnek nyújtott támogatásáért.

Forrás:  PMO

A közlemény említést tesz arról is, hogy Jozef Kozacek szlovák katolikus lelkész mellszobra a nagyvásártéri (December 1.) parkba kerül majd a zöldövezet felújítása után. Adrian Merka képviselő ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy Nagyvárad évente otthont ad a Szlovák Kultúra Napjainak, ami már szép hagyománnyá vált a városban. A szlovák külügyminiszter nagyra értékelte a nagyváradi és a megyei önkormányzat által a szlovák közösségnek nyújtott támogatást, majd leszögezte, hogy Szlovákia támogatja Romániát abban, hogy csatlakozzon a schengeni övezethez, ami Bihar megye számára is jelentős gazdasági és társadalmi hatással járna. Ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy Romániában több mint 900 szlovák vállalkozó van. „Szlovákia ragaszkodni fog ahhoz, hogy a schengeni kérdés lezáruljon, és önöket teljes jogú tagként fogadják, ahogy azt megérdemlik. Megtiszteltetés számomra, hogy a saját szememmel láthattam, hogyan fejlődött Nagyvárad. Kívánom, hogy növekedjenek, fejlődjenek tovább, akadálytalanul” – idézte Juraj Blanár szavait az önkormányzat közleménye.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában