Örökös probléma

2024.01.31. 17:42

Nem enyhül a parkolóhiány Váradon

Úgy tűnik, hiába épülnek egymás után a parkolóházak és mélygarázsok Nagyváradon, ezek csak mint csepp a tengerben enyhítik a városban a parkolóhiányt, a lakótelepeken állandósult problémára pedig egyáltalán nem jelentenek megoldást.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Nagyváradon négyszer annyi autó van, mint ahány lakótelepi parkolóhely ki van alakítva, ráadásul az ügyben illetékes ingatlankezelő igazgatóság vezetője sem kecsegtet semmi jóval: szerinte ugyanis soha nem is fog tudni az önkormányzat annyi parkolóhelyet biztosítani, mint amennyire szüksége lenne. Erről Lucian Popa igazgató beszélt újságírók kérdéseire válaszolva az általa vezetett intézmény tavalyi tevékenységét ismertető sajtótájékoztatón. „Soha nem leszünk képesek arra, hogy minden polgárnak lakóhelyi parkolót biztosítsunk. A polgármesteri hivatal gazdasági osztályának nyilvántartásában mintegy 27 ezer ilyen parkoló szerepel, miközben a városban a regisztrált autók száma meghaladja a százezret. Lehetetlen, hogy minden autónak legyen parkolóhelye” – fogalmazott az igazgató. Ráadásul a gépkocsik száma évről évre sokkal nagyobb számban nő a városban, mint ahány új lakóhelyi parkoló létesül. Pedig nagy az igény ezekre a helyekre, amit az is bizonyít, hogy az elmúlt öt évben jelentősen megnőtt a lakóhelyi parkolóbérletekből befolyt bevétel összege. Míg 2018-ban még csak egymillió lej bevétel származott az ilyen bérletekből, addig 2023-ban ez a bevételi forrás ötmillió lej volt úgy, hogy a helyeknek a száma évente átlagban mindössze kétszázzal növekedett. A nagy bevételemelkedésre a magyarázat egyrészt az, hogy nőtt magának a bérletnek az ára, ami jelenleg évi 160 lej, ugyanakkor egyes esetekben rendkívül nagy a harc a helyekért, így történhet meg az, hogy a lakótársulások által árverésre bocsátott parkolók között vannak olyanok, amelyek tízszeres áron találtak bérlőre.

Nagy a feszültség tehát a parkolóhelyek miatt Nagyvárad szinte minden övezetében, amit nem sikerül enyhíteni a közel tizenöt éves helyi parkolási szabályzattal sem, melynek legfőbb hiányosságai közé tartozik az, hogy nem veszi figyelembe azoknak az igényeit, akik újonnan költöznek a környékre, valamint a lakásbérlők igényeit sem, akik nem igényelhetnek parkolót ott, ahol laknak, mert nem tulajdonosai a lakásnak. De ugyanilyen kiszolgáltatott helyzetben vannak azok is, akik cégautóval közlekednek, és emiatt nem igényelhetnek lakóhelyi parkolót, mert a jármű nincs a tulajdonukban.

A szabályzat ellen még a Nép Ügyvédje is kifogást emelt egy nagyváradi polgár bejelentése alapján. A szabályzat ugyanis kimondta, hogy a helyek kiosztási eljárását háromévente kell megszervezni, de arról már nem rendelkezik, hogy mi történik a kiosztott parkolóhelyekkel, ha a három év letelte után mégsem tartanak új elosztást. A Nép Ügyvédje ennek a kérdésnek a tisztázását kérte, hogy a polgárok egyenlő esélyekkel pályázhassanak lakóhelyi parkolókra, csakhogy a nagyváradi önkormányzat ahelyett, hogy kötelezettséget vállalt volna arra, hogy háromévente megszervezik a licitet, nemes egyszerűséggel kivette a szabályzatból a vitatott passzust, így most az sincs szabályozva, mikor, milyen időközönként kell parkolóhely-elosztást szervezni. „Az ombudsman arra kért bennünket, hogy aktualizáljunk egy kitételt, amely arra vonatkozott, hogy három év lejárta után ismét bocsássunk árverésre minden lakóhelyi parkolót, amit nagyon nehéz lett volna megszervezni. Ezért tavaly, amikor közvitára bocsátottuk a 2024-re vonatkozó adókat és illetékeket, javasoltuk ennek a rendelkezésnek a kiiktatását, és ősszel, amikor megszavazták az anyagot, azt a cikkelyt törölték” – magyarázta Lucian Popa. Ezzel azonban csak részben és látszólag oldottak meg egy problémát, ami nem enyhíti a parkolási gondokat.

A polgármesteri hivatal jelenleg dolgozik egy új parkolási szabályzaton, mely jobban megfelelne a mai idők követelményeinek. Az elképzelések között szerepel a lakóhelyi parkolók rendszerének a megszüntetése és helyette az övezeti parkolóhely bevezetése. Erről korábban Florin Birta polgármester is beszélt, elmagyarázva, hogy a lakóövezetekben nem konkrét helyet bérelne az autós, hanem az egész övezetben joga lenne parkolni, bárhol, ahol helyet talál. Ez akkor lenne különösen hasznos, amikor valaki hosszabb időre elutazik otthonról, mert akkor az ő helye nem állna üresen, hanem a lakóövezetben bárki oda parkolhatna. Lucian Popa azonban szkeptikus ezzel a rendszerrel kapcsolatban, mert, mint mondta, szinte lehetetlen lenne gyakorlatba ültetni. „Ha a lakók hazajönnek, és minden hely foglalt, kit hívnak? Honnan tudják a szomszédok, hogy egy autó a környékről való-e vagy sem? Hogyan ellenőrizzük?” – sorolta a felmerülő problémákat abban az esetben, ha a lakóövezeti parkolóhelyek rendszerét vezetnék be. Mindazonáltal a polgármesteri hivatal nem vetette el teljesen ezt a variánst, árulta el Popa kérdésünkre válaszolva. „Dolgozunk a szabályozáson, hogy minden felmerülő problémára legyen megoldásunk” – fogalmazott végül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában