AJOFM

2024.01.25. 16:15

Kiegyenlítik a tartozásokat a cégek felé

A tavalyi évben nem kapták meg a havi támogatásokat azok a Bihar megyei cégek, akik valamely kiszolgáltatott vagy hátrányos helyzetű csoportból alkalmaztak munkaerőt.

Illusztráció

Fotó: Alexandru Nițescu

ERDON-összeállítás

A jó hír az, hogy megérkezett a Bihar Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökséghez (AJOFM) az a pénzösszeg, amivel kiegyenlíthetik a tartozásokat a cégek felé. A részleteket Békési Csaba, az ügynökség igazgatója közölte az intézmény Facebook-oldalán közzétett videóüzenetben: a román kormány feltöltötte a társadalombiztosítási költségvetést, közvetve a Bihar Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség költségvetését is, így január 22-től elkezdődött az elmúlt évre járó összegek kiutalása.
A Bihoreanul cikkéből kiderül, hogy az ügynökség több mint 32 millió lejjel tartozik a Bihar megyei cégeknek, ami a ki nem fizetett havi támogatásokból gyűlt össze. A munkáltatók minden foglalkoztatott frissen diplomázott fiatal, 45 év feletti személy, nem tanuló és nem is dolgozó fiatal, fogyatékos személy, nyugdíjazáshoz közel álló személy vagy egyedüli családfenntartó után kapnak havi támogatást; az alkalmazottak mindegyike után 2250 lejt. Ezeket az összegeket 2023-ban nem utalták át, azon egyszerű oknál fogva, hogy a román állam nem rendelkezett a szükséges forrásokkal. A pénz kiutalását követően a kifizetésekkel júniusig, havi leosztásban kell végezni. Így az AJOFM a havi költségvetés keretein belül tudja átutalni a cégeknek a hátralékokat.
Békési Csaba egy kérdéssel is fordult a Bihar megyei cégvezetőkhöz, mégpedig azzal, hogy frissítsék adataikat az Elektronikus munkaerő-közvetítő szolgáltatási platformon. Idén ezt a platformot egy új váltja fel, ami az illetékesek ígérete szerint egyszerűbb és gyorsabb lesz, viszont az üzembe helyezéséhez szükséges, hogy a cégek képviselői jóváhagyják vagy frissítsék a jelenlegi platformra bevezetett cégadatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában