Avatás

2024.01.29. 12:24

Hivatalosan is felavatják Váradvelencén a Román–Magyar Kulturális Központot

Ciucur Losonczi Antonius

E héten csütörtökön, február 1-jén, 17 órakor fogják hivatalosan is belakni a nagyvárad-velencei Román–Magyar Kulturális Központot, mely – ahogy a vonatkozó meghívóban fogalmaznak – „a kiterjedt rehabilitációs energiahatékonysági munkálatokat követően ismét bekapcsolódik a bihari kulturális körforgásba”. Mint ismert, tavaly decemberben, az adventi időszakban több román jellegű eseményt is szerveztek már itt, illetve idén januárban, a Magyar Kultúra-heti ünnepségsorozat keretében magyar szempontból is felavatták az egykori váradvelencei művelődési házat, vagy Petőfi kultúrotthont. A Kolozsvári út 85. szám alatt található, most már Román–Magyar Kulturális Központnak nevezett ingatlant az elmúlt években európai uniós finanszírozással renoválták. 
Mint lapunk is többször beszámolt róla, a római katolikus egyház tulajdonában levő váradvelencei kultúrház felújítása néhány évvel ezelőtt, 2019-ben kezdődött, amikor még az RMDSZ-es Pásztor Sándor vezette a megyei önkormányzatot. A munkálatok azonban egy ideig leálltak, mivel a vonatkozó többszereplős ROHU-s projektben (Román–magyar határon átnyúló képzési központ és értéktár a kulturális és történelmi örökség számára) a Bihar Megyei Tanács részéről a Várad irodalmi, művészeti kulturális folyóirat vett részt egyik partnerintézményként, és ennek jogi önállóságát megszüntette a mostani liberális vezetésű önkormányzat. Végül azonban az egyik tanácsülésen módosították a korábbi határozatot úgy, hogy a Várad folyóirat helyét a megyei könyvtár vegye át, így folytatódhatott a beruházás. Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERFA) finanszírozott projekt elszámolható költsége 8,3 millió euró volt, a befektetés kedvezményezettje pedig a Gheorghe Șincai Bihar Megyei Könyvtár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában