Szentmise

2024.01.01. 10:11

Hálaadással búcsúztatták az óévet

A polgári év utolsó napján, december 31-én, vasárnap Böcskei László megyés püspök 18 órakor mutatta be az év végi hálaadó szentmisét a nagyváradi székesegyházban. Elmélkedésében Pék Sándor esperes-plébános azt kívánta: 2024-ben „szépüljön meg a szívünk”.

Ciucur Losonczi Antonius

Év végi hálaadásra gyűltek össze a római katolikus hívek december 31-én, szilveszter este a nagyváradi székesegyházban. Az ünnepi szentmise bevezető részében Böcskei László megyés püspök arra hívta fel a figyelmet: amikor Isten megalkotta e világot, egyetlen ajándékot adott minden teremtményének, az időt. Tulajdonképpen mindannyiunkat beemelt az ő idejébe, melynek ő a kezdete és a vége, az ura. Amikor pedig az évek fordulójához érkezünk, és egy új esztendő vállalásaival is szembesülünk, gondoljunk arra, amivel Isten meglepett bennünket az idő folyása alatt. Mindarra, ami mögöttünk maradt, mert volt erőnk, illetve nem ritkán kedvünk ahhoz, hogy dolgozzunk, alkossunk, eleget tegyünk a kötelességünknek és helyt álljunk. Adjunk hálát azért, hogy ezt szabadon és békében tehettük, építhettük kisebb és nagyobb közösségeinket. Ez azonban csak részben a mi érdemünk, hiszen valójában Istené a dicsőség, aki meghívott minket arra, hogy hirdessük az ő jelenlétét a világban. És gondoljunk ilyenkor arra is, hogy kikapcsolódhattunk, kereshettük azon pillanatokat, utakat, eszközöket és lehetőségeket, melyek által lelkileg gazdagodhattunk, találkozhattunk Istennel és egymással. És az óesztendő végén jusson az eszünkbe az is, hogy Isten időt adott nekünk a megtérésre, de lássuk be azt is, ha valami nem sikerült vagy mulasztottunk, tanácsolta az egyházmegye főpásztora.

 

Az evangéliumi részlet Szent Lukács könyvéből szólt. Elmélkedésében Pék Sándor esperes-plébános az áldás fogalmát járta körül. Úgy fogalmazott: Jézus maga Isten áldása, de a Szentírásból azt is tudjuk, hogy Jézus megáldotta a gyermekeket, az utolsó vacsorán áldást mondott, és a mennybemenetele előtt megáldotta a tanítványait. Ha pedig az év végén a mögöttünk levő időt vesszük számba, észre kell vennünk azt a sok áldást, mellyel Isten 2023-ban elhalmozott bennünket. És ha az óév végén önmagunkba tekintünk, úgy mutatkozzon meg az eltelt idő minősége számunkra, ahogyan ez visszatükrözödik mindabban, ahogyan a párunk, a gyermekeink, a barátaink és az általunk gondozott élőlények „látnak” minket. Arról is beszélt ugyanakkor a tisztelendő: Böcskei László „A Lélek a pusztába vitte Jézust” bibliai idézetet választotta a 2024-es év mottójául azért, hogy mi is elcsendesedve közelebb kerüljünk Istenhez és önmagunkhoz.

A szerző felvételei


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában