Iskolahotel

2024.01.03. 15:26

Bérbe adják a várhotelt

Minimum havi 10 ezer lejes bérleti díjért adják ki üzemeltetésre a váradi várban kialakított hotelt, döntött legutóbbi ülésén a helyi tanács. A várhotel 2024 második felében kezdhetne el működni.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A váradi vár D. és E. épületrészében mintegy 1300 négyzetméternyi területet foglal el az ott kialakított hotel, amihez hozzátartozik 80 négyzetméternyi szabad tér is, ahol a létesítmény terasza működik majd. Ezt az épület- és ingatlanrészt akarja bérbe adni legalább tíz évre a nagyváradi önkormányzat egy olyan vállalkozásnak, amely úgynevezett iskolahotelt működtetne ott, azaz a szolgáltatásokat vendéglátóipari növendékek látnák el. A napirendi pont vitáján Florin Birta polgármester felidézte, hogy a hotel kialakítása után, 2016-ban kiadták azt egy magánvállalkozónak, amely egyébként a President Hotel üzemeltetője volt, csakhogy hamarosan kiderült, hogy az épület használatából nem származhat jövedelem az uniós finanszírozási program megvalósítási időszakában, ezért szerződést kellett bontani a céggel. Ezt követően a Nagyvárad és Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR) kezelésébe adták a hotelt, magyarázta az elöljáró. Szabó József RMDSZ-es helyi tanácsos kérdésére válaszolva Florin Birta elmondta, hogy nem kellett emiatt korrekciókat fizetni az Európai Uniónak, csak a vállalkozónak kellett visszafizetni az általa kifizetett bérleti díjakat.

2021-ben az APTOR javaslatára ingyenes használatba adták a várhotelt a nagyváradi vendéglátói iskolának. Csakhogy, mint kiderült, ez sem volt szabályos megoldás, a számevőszék ugyanis megállapította, hogy az APTOR nem közhasznú társaság, és az önkormányzat nem adhatta a várhotelt a kezelésébe, ezért 2022-ben felbontották a haszonbérleti szerződést is. Azóta a várhotel üresen áll, és most a polgármesteri hivatal ingatlankezelő igazgatóságának a kezelésében van. „Most készítjük elő az eljárást, hogy iskolaszállóként árverésre bocsássuk” – fogalmazott Florin Birta a tanácsülésen, azzal indokolva a szándékot, hogy Nagyvárad iránt rendkívüli mértékben megnőtt a turisták érdeklődése, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy egyre-másra nyílnak meg a hotelek a városban. Ezek közül példaként említette meg a polgármester az Ibis hotelt, mely az Universităţii utcán, és a Mercure hotelt, mely a Ceyrat lakónegyedben fog megnyílni.

Fotó: Alexandru Nițescu

A szociáldemokrata párti Liviu Mihai Sabău-Popa szerint jobb lenne, ha a város egy nagynevű nemzetközi szállodaláncnak adná ki a várhotelt PPP, azaz köz- és magánszektor együttműködési konstrukcióban. A politikus úgy vélte, hogy többet kellene számítson az, hogy mekkora tapasztalata van a leendő üzemeltetőnek, mint az, hogy mennyit fektet majd be ebbe a beruházásába a nyertes pályázó. „Az egyik kritérium a brand tapasztalata lenne, jelentős nemzetközi forgalommal és saját szállodai oktatási programmal” – fogalmazott Sabău-Popa, aki szerint egy tapasztalatlan üzemeltető lehet, hogy nem fogja tudni sikerre vinni a várhotelt. Ezért javasolta a tervezet levételét a napirendről, ezt azonban leszavazta a helyi tanács, mely ezt követően eredeti formájában fogadta el az előterjesztést. A határozat értelmében a várhatóan ez év januárjában meghirdetendő tenderen a várhotel bérbeadásának kikiáltási ára 10.065 lej/hó, a bérleti szerződés tíz évre szól majd, további öt évnyi meghosszabbítás lehetőségével. Az iskolahotel várhatóan 2024 második felében kezdi majd meg működését, de addig is a vállalkozó beruházásokat kell majd eszközöljön a létesítményben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában