Többletadó

2023.12.23. 15:03

Sokaknak plusz adót hoz az új év

A nagyváradi helyi tanács az idei év utolsó rendes ülésén is kivetette az ilyenkor már szokásos többletadókat az elhanyagolt váradi ingatlanokra. A plusz költséget az érintetteknek 2024-ben kell majd befizetniük a város kasszájába.

Fotó: Alexandru Nițescu

ERDON-összeállítás

Tizennyolc esetben 500 százalékos többletadót vetettek ki a gondozatlannak, elhagyatottnak minősített telkek tulajdonosaira. Tizenhárom jogi személy és 82 természetes személy 500 százalékos többletadót kell fizessen jövőre az elhanyagolt állapotban lévő épületük miatt, és további tizenkét határozatban 50 százalékos plusz adót vetett ki a városi tanács tizennégy belvárosi telek-tulajdonosra, akik nem kezdtek el építkezni az adott telken. Plusz adóval sújtják továbbá azokat a jogi- és magánszemélyeket is, amelyek, akik nem kezdték el a felújítási munkálatokat és időközben lejárt az építkezési engedélyük vagy a városrendezési bizonyítványuk. Ilyen eset összesen hat volt. Fontos tudni, hogy az épületek esetében plusz adót a lakások és nem az épületek szintjén vetik ki, mert egy épületben lehetnek olyanok, akik hajlandóak fizetni az épületfelújítás költségeit, míg mások figyelmen kívül hagyhatják az önkormányzat szándékát. „Vannak lakástulajdonosok, akik már befizettek egy speciális illetéket, mert elfogadják a terezett beruházást, és nem lenne igazságos velük szemben, ha rájuk is többletadót vetnénk ki” - magyarázta a Bihoreanul hetilapnak Marcel Dragoș, Nagyvárad alpolgármestere. 
Az összes ilyen jellegű határozat tervezetet az RMDSZ és a PSD ellenszavazatai, illetve tartózkodása mellett fogadta el a liberális többségű helyi tanács. Az ülésen magán nem volt vita ezekről az előterjesztésekről, de az ülés szünetében Liviu Mihai Sabau Popa egy liberális tanácsos érdeklődésére válaszolva elmondta, hogy azért tartózkodtak a szavazáskor, mert a többletadó kivetésének módszere eljárási hibákat tartalmaz. Szerinte újra kell gondolni a többletadóztatás rendszerét, ugyanis, mint kifogásolta, jelenleg a leromlott állapotú épületeket vagy elhagyott telkeket a helyi rendőrség azonosítja be, a polgármesteri hivatal városrendezési igazgatósága ellenőrzi, és a hivatal gazdasági igazgatósága veti ki a plusz adót. „Azért tartózkodtunk ezeknek a határozatoknak az elfogadásától, mert az elmúlt években a helyi tanácsban több tucatszor kellett visszavonni a többletadókat. Voltak nagyváradi polgárok, akik bebizonyították, hogy az épület állapota nem olyan, mint amit az önkormányzat megállapított” – fejtette ki. A tanácsos véleménye szerint a helyi rendőrségnek nincs megfelelő szakértelme ahhoz, hogy egy-egy épület műszaki felmérését elvégezze, ezért ezt a feladatot ki kellene szervezni külső szakértő cégnek vagy építőipari vállalatnak, és ezzel, valamint alaposabb ellenőrzéssel elkerülhető lenne az a számos per is, amit ezek miatt a határozatok miatt a jogi és természetes személyek indítanak az önkormányzat ellen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában