Jótékonysági koncert

2023.12.27. 17:00

Orgonakoncert Czifra Debóra gyógyulásáért

Jótékonysági orgonaestet tartottak a váradszőllősi plébániatemplomban december 26-án, kedden 18 órai kezdettel Czifra Debóra gyógyítási költségeire gyűjtve.

Tóth Gábor

Józsa Domokos szőllősi orgonista-kántor ült hangszerhez a nemes ügy támogatásáért J. S. Bach mintegy negyven percnyi zenéjével szolgálva. Szintén az ügy mellé állt önzetlenül az a mintegy 30 főnyi jelenlévő közönség, akik összesen 2308 lejt tettek most a perselybe. A gesztus szépségét és nagyságát tekintve megható volt ez mindösszesen 30 embertől. Fontos viszont elmondani, hogy még ez az összeg is csak szűk tizede, de lehet, hogy ötöde lesz annak, amit következő lépésben gyógyulásáért Debórának orvosi beavatkozásokra kell majd fordítania.
Czifra Debóra jelenleg elsőéves PKE-s hallgató és 17 éves korában diagnosztizáltak nála daganatos betegséget, melynek leküzdéséért azóta is harcol. Jelenleg, egy január végi orvosi beavatkozáshoz nagyjából 5000 eurót próbálnak összegyűjteni, de a helyzet bármikor változhat, egy kis egészségi megingás is akár a duplájára növelheti a költségeket.
Aki az orgonaestről lemaradt, azok számár írjuk a segítségnyújtás egyéb módjait. Transilvania Bank: RON: RO04BTRLRONCRT0603051301, SWIFT/BIC: BTRLRO22/BTRLRO22XXX, számlatulajdonos: Debora-Antonia Czifra. BTPay: 0771035570 vagy RO04BTRLRONCRT0603051301, kedvezményezett: Debora-Antonia Czifra.
Mivel a jótékonyságon túl, mégis előadó-művészetileg kiemelkedő koncertről van itt szó, térjünk most rá arra a felemelő Bach-muzsikára, amivel Józsa Domokos igazán odatette szívét, tudását, hogy segítsen a lelkeket ráhangolni a szeretet és gondviselés üzenetére. Az elhangzó Bach-műveket az egységes Esz-dúr hangnemválasztás (három előjegyzéses), valamint strukturálisan is a hármas szám szimbolikája kötötte össze, barokk retorikai üzenetével ez a Szentháromságra utal, egyben azzal a szándékkal, hogy reménysugárként emeljen az égi szférák teljességébe, tisztaságába, tökéletes egyensúlyába – szimbolikus az is, hogy mindez magában a Szentháromság plébániatemplomban történt meg.
A szőllősi orgonát sokszor dicsértük már, a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra 2008-as kiváló építése. Józsa Domokos orgonajátékát is szinte képtelenség elégszer és eléggé méltatni, mindazért amit a kicsit távoli szigeten, Váradszőllősön emberileg szerényen és liturgikusan nagy zenei munkabírással tesz, efelett művészileg a legmagasabb fokon képvisel orgona- és egyházzenei szempontból. Sajnos elég hely nincs most Bach elképesztően izgalmas sokrétűségének részletes taglalására, ezt a bachi nyelvet Józsa Domokos kiválóan beszéli, minden részletre kiterjedően érti, tudja, érzi, közvetíti. Elég „csak” arra gondolni, hogy a koncertet megnyitott elképesztő méretű BWV 552-es Prelúdiumot és fúgát micsoda könnyedséggel és témaértéssel kezelte, az ötszólamú szövevényes játékot, a virtuóz pedálmunkát, a kis részletek összerakásától a teljes mű felépítésének katedrálisméretű architektúrájáig. Valóban égi volt már a nyitóüzenet. A továbbiakban hallhattuk még a következőket: Schmücke dich o liebe Seele BWV 654, Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit BWV 106 (nyitótétel, Guilmant-letét), Esz-dúr szonáta BWV 525 (I. tétel), Wachet auf, ruft uns die Stimme BWV 645. Érzékeny ízléssel voltak megérintő hangszínárnyalat-kombinációkba öltöztetve és kiemelve az említett korálok vezérdallamai is. Tematikus összeállítás tekintetében ég és föld között közvetítő volt az orgonaest. Ráadás volt Bach–Gounod Ave Maria, különlegessége, hogy a dallam pedálból játszva, de középmanuálra kapcsolva szólalt meg, hangzásban tehát a prelúdium felett, de fizikailag alatta. Kortárs váradi zenei kronológia szempontjából dokumentáljuk azt is, hogy nagyon örvendetes Józsa Domokos kezének felgyógyulása, hosszú hónapok óta hiányoztak már kiváló orgonakoncertjei. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában