Beszámoló

2023.12.20. 15:40

Ökumenikus kórustalálkozót rendeztek Margittán

Idén is megrendezte december 14-én a Margittai Ifjak Köre és az RMDSZ az Adventi Ökumenikus Kórustalálkozót a helyi művelődési házban, immár 14. alkalommal.

Szőke Ferenc

Négy egyházi kórus tett eleget a meghívásnak, akik fellépésük sorrendjében a következők voltak: a Margittai Református Egyházközség Kórusa, a margittai Nagyboldogasszony plébánia Laudate Dominum Vegyeskara, a Margittai Baptista Gyülekezet Énekkara és a Magyarkéci Református Egyházközség Kórusa. Mindegyik kórust elkísérte egyházi felekezetének vezetője, aki fellépésük előtt egy-egy igeverset, illetve adventi gondolatokat mondott a részvevő kórusoknak és a szépszámú közönségnek. A találkozó műsorvezetője Szűcs Andrea volt. Ő köszöntötte elsőként a jelenlévőket, kiemelt tisztelettel az egyházi vezetőket, majd sorra színpadra szólította és bemutatta röviden a kórusokat. 

A 23 tagú református kórus Lőcsei László kántor/énekkarvezető irányításával 2010 óta énekli dicsőítő énekeit, egyházi ünnepeken, imaheti alkalmakkor, szépkorúak vasárnapján és kórustalálkozókon. „Jó szívvel és örömmel jöttünk az idei kórustalálkozóra is” – vallotta az énekkarvezető. A római katolikus kórus 2008-ban alakult meg Szabó Péter kántor vezetésével. Először csak női tagjai voltak és egy szólamban énekeltek. 2011-től férfiak is beléptek és akkortól már négy szólamban énekeltek. 2020-tól a kántori tisztséget Ambrus László tölti be és átvette az énekkar vezetését is, míg a kórus felvette a Laudate Dominum Vegyeskar nevet. Szolgálatukkal szebbé, változatosabbá teszik az ünnepi liturgiákat, továbbá egyházi és világi kórustalálkozókon is fellépnek. „Elsősorban nem püspöknek, nem a papnak és nem is a híveknek énekelnek, hanem Istennek, akitől kapták az énekhangot, amivel őt dicsérhetik, vallják a kórus tagjai” – emelték ki. A baptista gyülekezet kórusa 50 éve gazdagítja az istentiszteleteket négy szólamú énekléssel. Közösségük zenei életét a hetvenes és nyolcvanas években pengetős zenekar, majd a kilencvenes évektől fúvószenekar tette változatosabbá. Énekkaruk jelenlegi vezetője Pápai József és Tripó Pál. A Magyarkéci Református Egyházközség Kórusa 20 éve szolgálja közösségét. Kezdetektől vegyes és többszólamú kórusként kezdte el szolgálatát. Szívesen fellépnek egyházuk falain kívül is. A kórus jelenlegi vezetője Mike Pál, a közösség lelkésze. 

 

A fellépések után a szervezők részéről először Kléh Ákos, a Margittai Ifjak Körének alelnöke mondott rövid köszöntő beszédet, majd Demián Zsolt helyi RMDSZ-elnök, alpolgármester mondta el ünnepi gondolatait és átnyújtotta az emléklapokat a kórusvezetőknek. Beszédében hangsúlyozta, hogy ez a találkozó a kedvenc rendezvényük. Örömét fejezte ki, amiért elfogadták a kórusok a meghívást és egy ilyen szép és tartalmas estet varázsoltak egymásnak és a szépszámú közönségnek. Megragadta az alkalmat és arra kérte a jelenlévőket, hogy támogassák karácsony alkalmából a rászorulókat. Zárszavában áldott ünnepet és boldog új évet kívánt. Idén is sikeres, lélekemelő volt a találkozó, mely ráhangolódást adott a nagy ünnepre.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában