Felújítás

2023.12.20. 16:43

Megnyílt a Madách-passzázs Váradon

Több évnyi lezárás, majd hosszan tartó felújítási munkálatok után szerdán megnyílt a nagyváradi Bazár épület átjárója, a Madách-passzázs.

Forrás: PMO

BN-összeállítás

Az átjárót a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány újíttatta fel. A helyszínt térfigyelő kamerákkal látták el, amelyeket a városi és a helyi rendőrség is figyelni fogja, áll a polgármesteri hivatal közleményében. A dokumentumban kiemelik, hogy a térfigyelő kamerákra azért van szükség, hogy ezzel óvják az ott időnként elhelyezett kiállítási tárgyakat, illetve, hogy megakadályozzák azt, hogy hajléktalanok húzódjanak meg ott. A passzázsban kiépítették a közvilágítást, mely a téli idényben 17–20 óra között fog üzemelni, továbbá galambriasztó rendszert is kihelyeztek mindkét bejárat fölé. Az átjáró mindkét oldalán mozgásérzékelő üvegajtó van, melyek automatikusan nyílnak. A passzázsba naponta 8–20 óra között lehet bejutni, este nyolc óra után már csak kártyával nyílnak az ajtók. A kártyákat a Bazár-épületben lakók fogják megkapni. Este nyolc óra után kitessékelik a még bent tartózkodó személyeket. Amennyiben valaki bent reked a passzázsan, mert az ajtók valamilyen okból nem nyílnak, kérje a helyi rendőrség segítségét a 0259-969 telefonszámon, vagy tárcsázhatja a hirdetőtáblán feltüntetett telefonszámot. A közleményben tudatják, hogy a paszsázsban időközönként kiállításokat fognak szervezni, az első ilyen rendezvény 2024. január 15-én, a Román Kultúra Napján lesz. Az átjáróban jelenleg korabeli fényképek és képeslapok láthatók. A Madách Imre és a Fő utca között álló Bazár-épületet a színházzal egyidőben emelték id. Rimanóczy Kálmán tervei alapján. A Fő utcát és a Madách Imre utcát összekötő átjárót egy ideig folyóiratok és könyvek árusítására használták, de az utóbbi évtizedekben a passzázs be volt zárva, mert igen rossz állapotba került.

Forrás: PMO

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában