Ajánló

2023.12.11. 08:36

Megjelent az Erdélyi Gyopár legfrissebb lapszáma

Fotó: Eva

Sajtóanyag

Az esztendő ékes hozománya – ez a címe a vezércikknek, mely bevezeti az idei utolsó Erdélyi Gyopár gazdag olvasnivalóit. Az egyesületi élet főbb eseményei mellett ebben a lapszámban olyan címekkel találkozunk, mint: Akinek nincs hegye, épít magának! Partiumi utazás a Szamostól a Marosig, Nemesek nyomában: a radnóti fejedelmi várkastély, Honismereti kirándulás a Kis- és a Nagy-Homoród völgyében, A téli madáretetés rejtelmei, Kosborok – egy rejtélyes szellem nyomában, Életadó vidék 2. – Ünnepre is ismerős ízek, Egy elveszett világban jártunk, Az én El Caminóm… A felsorolást nem folytatjuk, csak jelezzük, ami égen, földön s föld alatt megtalálható érték, arra nyitott az ekések szeme, és nem csak megnézik, hanem jó hírét tovább is adják. Nem lesz ez másként a következő esztendőben sem, mert a legnagyobb erdélyi turistaszervezet hosszú távra tervez. Ez derül ki újévi jókívánságából is.

Újévkezdés Pilinszkyvel

"Hála és remény, számadás és tervezgetés, mulatság és komolyság, bánat és öröm találkozója a szilveszteri »tizenkettő«. Az egyetlen ünnepünk, mely túlmutatva önmagán az egész esztendőt felidézi bennünk. (...) Tizenkét óra van. Az éjszakában most fejezte be körforgását a Föld, s most kezd egy újabb égi kör írásába. Fejünk fölött, mint forgó kristálygömb, a csillagos egyetem. De a mi szívünk e pillanatban egyedül Övé, e csodálatos mozgás, múlás és érkezés Uráé. S ezt ne feledjük el a legharsányabb szilveszteri zsivajban se: véghetetlen csendben és szelíden Isten most hajtja át csillagnyájait az óesztendőből az újesztendő mezőire. (Pilinszky János, Új Ember, 1961. december 31.)
Az Erdélyi Gyopár szerkesztősége nevében kívánunk szép reményt, jó számadást és tervezést, sok értékes találkozást, csendet a zsivajban, érkezést a múlásban, kedvet, hogy az erdőt-mezőt járva keressük a csillagnyájakat! A folyóirat az EKE tagszervezeteinél vásárolható meg, vagy előfizethető az elofizetes@eke.ro címen. A folyóirat megjelenését 2023-ban támogatta a Bethlen Gábor Alap, a Petőfi Kulturális Ügynökség, a Nemzeti Kulturális Alap, valamint a Communitas Alapítvány és az RMDSZ.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában