Árak

2023.12.19. 18:24

Ismét emelkedett a fenyőfák ára

Már tavaly is beszámoltunk arról, hogy mélyebben a zsebébe kell nyúljon az, aki igazi fenyőfát szeretne karácsonyra, idén pedig ismét erről kell tudósítanunk. Az igazi fenyőfák mellett a műfenyők árai is magasabbak az idén.

Fotó: Alexandru Nițescu

Törő Enikő

Az elmúlt években már tapasztalhattuk azt, hogy a karácsony egyre többe kerül, legyen szó dekorációról, ajándékokról vagy élelmiszerekről. A fenyőfák ára is egyre magasabb. Ezeket egyébként Nagyváradon – ahogy mostanában minden évben – hipermarketekben, illetve ezek előtt lehet megvásárolni. Míg tavaly a legolcsóbb vágott fenyőfa 20 lejbe került, idén az alapár már 30 lej. Egy átlagos méretű vágott fenyőfa, ami 1,50–2 méter közötti, körülbelül 100 lejbe kerül, de az ennél magasabb és sűrűbb elérheti akár a 400 lejt is. Az ültetett fenyőfák árai ennél kicsit alacsonyabbak, mérettől függően 15–160 lej között kaphatók. A legkisebbek 20–25 centiméter magasak, ezek 15 lejtől kezdődnek, a 80–100 centiméter magasak 100 lej körüliek, s a 100 centiméternél magasabbak elérhetik a 160 lejt is.

Műfenyőt már számos boltban be lehet szerezni, a kisebb dekorációs üzletekben, de áruházakban, hipermarketekben is vannak. Egészen kicsi, 40 centiméter magasságú műfenyőt akár már 20 lejért lehet venni – ezek árai is nőttek a tavalyhoz képest –, a 100–120 centiméteresek körülbelül 40–50 lejért kaphatók, az árak azonban elérhetik a 200–250 lejt is, ha valaki egy 150–200 centiméter magasságút szeretne. A díszített műfenyők (toboz, fényfüzér stb.) ennél sokkal drágábbak, a kisebbek 250 lejbe kerülnek, a magasabbak árai elérhetik a 800–900 lejt is. A legdrágább, díszítés nélküli műfenyő egyébként 2699 lejbe kerül, ez három méter magas, sűrű, és olyan hatása van, mintha friss hó hullt volna rá. 
Ha már a díszítésnél tartunk, érdemes néhány szót ejteni a karácsonyfadíszekről is. Ezek árai teljesen változók, de azért néhány népszerű darab árát kiemeljük: egy tíz méter hosszú, 200 LED-es fényfüzér ára 35 lej körül mozog, egy hatméteres gyöngyfüzéré 10 lej körüli, egy 80 darabos karácsonyfadísz-szett 40 lejbe kerül – ez tartalmaz számos kisebb gömböt, apró ajándékdobozokat és hópihe formájú karácsonyfadíszeket. A dekorációk vásárlásával kapcsolatosan érdemes tudni, hogy a karácsony előtti utolsó két-három napban a legtöbb boltban féláron értékesítik a díszeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában