Évértékelés

2023.12.31. 10:49

Ilie Bolojan szerint több szempontból is bonyolult év lesz 2024

Évértélő sajtótájékoztatót tartottak pénteken Nagyváradon a Bihar Megyei Tanács vezetői: Ilie Bolojan elnök, és a két helyettese Mircea Mălan és Călin Gal.

Ciucur Losonczi Antonius

Ilie Bolojan megyei tanácselnök kiemelte, hogy rekordösszegű közberuházásokkal zárta az évet az önkormányzat, hiszen a projektek értéke meghaladja a 200 millió eurót, ami példa nélküli az utóbbi 30 év történetében. Önerőből, állami vagy európai uniós támogatásokból befektettek a közúti infrastruktúrába, korszerűsítettek és építettek új utakat, modernizálják és fejlesztik a nagyváradi repülőteret, köztisztasági kampányokat folytattak, oktatási, egészségügyi és az üzleti szférát érintő invesztíciókat valósítottak meg. Felidézte, hogy sok nehézséggel szembesültek az év folyamán, szinte valamennyi projekt esetében voltak bonyodalmak. Munkálatokat kellett felfüggeszteni jogi akadályok miatt, vagy azért késlekedtek, mert problémák merültek fel a közbeszerzési eljárásoknál. A bihari körgyűrűt például régészeti feltárások miatt nem tudják momentán építeni. Máshol a kivitelezők nem találtak elég munkarőt, magyarázta Bolojan, aki szerint mindezekkel együtt eredményes volt 2023. 

A folyamatban levő vagy tervbe vett uniós támogatású projektek közt sorolta a megyei könyvtár modernizálását és digitalizálását, a vasútvillamos-hálózatot, a volt pénzügyi palota, illetve poliklinika épületének a renoválását, a Várad környéki körgyűrűket, közúti és gyalogos átjárókat, az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi utat stb., míg az állami finanszírozású befektetések közül a metropolisz-övezetbeli körgyűrűről tett említést. A tanácselnök szerint ugyanakkor 2023 az együttműködések éve is volt, utalva ezzel a Nagyváradi Polgármesteri Hivatallal, az Országos Közúti Infrastruktúra-kezelő Társasággal (CNAIR), a Bihar megyei önkormányzatokkal, az Arad megyei és városi önkormányzattal kötött partnerségi megállapodásokra. Azon meggyőződésének adott hangot: bebizonyosodott, hogy a megyei tanács apparátusa kevesebb alkalmazottal is hatékonyan tud dolgozni.

A 2024-es kihívások, célkitűzések közt említette Bolojan azt, hogy a Ceyrat utcai duális oktatási központ, illetve a technológiai és tudományos park, valamint a telemedicina rendszer az elvárásoknak megfelelően kezdjen el működni. „Pénzügyi szempontból és még amiatt is komplikált év lesz 2024, hogy négy választásra is sor kerül”, zárta végül szavait Ilie Bolojan.

Călin Gal alelnök arról beszélt: eleve úgy tervezték meg 2023 költségvetését, hogy már számítottak arra, hogy lesz majd olyan időszakok, amikor nem fognak pénzhez jutni a finanszírozási szerződések aláírásáig. Mircea Mălan azt hangsúlyozta, hogy a tanfelügyelőséggel, az egyházakkal és az üzleti élet képviselőivel is jól tudtak együttműködni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában