Tisztítás

2023.12.19. 16:42

Folytatódik a takarítási program

A községeknek adta át a jövedelemadóból származó összegek nagy részét a Bihar Megyei Tanács, hogy folytassák a közterület-tisztítási programot.

Forrás: Bihar Megyei Tanács

Pap István

A költségvetési törvény értelmében minden év végén a megyei önkormányzatok megkapják a jövedelemadóból származó bevételek hat százalékát, hogy kiegyenlítsék a megyében lévő közigazgatási egységek büdzséjét. Az idén Bihar megye ebből a forrásból valamivel több mint 2 millió lejt kapott, és az év végéig ezt az összeget szét is kell osztania. Többek között azért hívtak össze a múlt héten online azonnali megyei tanácsülést, hogy megtörténhessen ez a pénzkiosztás. A napirendi pont vitáján Ilie Bolojan tanácselnök kifejtette, hogy a megyei önkormányzat azt is megszabhatja, hogy a helyi önkormányzatok mire fordíthatják ezt a forrást, ezért a megyei testület a kapott összeg nagy részét úgy adja át a helyi önkormányzatoknak, hogy azok a pénzt a közutak menti területek tisztán tartására kell fordítsák. A Bihar Megyei Tanács három éve indította el ezt a programját, és mint azt Bolojan elismerte, még mindig vannak önkormányzatok, amelyek ez alatt az idő alatt egyszer sem kaptak forrást erre a célra, de azt ígérte, hogy jövő tavasszal ezek is részesülnek majd a támogatásban. A mostani határozat értelmében egyenként 100–150 ezer lej közötti pénzügyi támogatást kap Érábrány, Értarcsa, Érmihályfalva, Nagybáród, Barátka, Csarnóháza, Biharkaba, Kiskereki, Szászfalva, Olcsa, Jádremete és Biharrósa. A most elosztott pénzből 100–100 ezer lejt kap Hegyközpályi és Fugyivásárhely önkormányzata, hogy beszerezzék a metropolisz-övezeti elkerülő út építéséhez szükséges dokumentációt. A határozat-tervezetet egyhangúlag elfogadta a helyi tanács.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában