Közlemény

2023.12.05. 14:37

Folytatják a tiltakozást a Bihar megyei statisztikusok

Nem lesz, aki összesítse a jövő évi választások adatait, ha a kormány nem rendezi a statisztikusok bérköveteléseit – legalábbis ezt állítják maguk az érintettek, azaz az elégedetlen statisztikusok.

Forrás: Agerpres

BN-összeállítás

Ismét sztrájkolnak a Bihar Megyei Statisztikai Hivatal dolgozói. A munkabeszüntetés december 5-én délelőtt 11 és 12 óra között zajlott. A statisztikusok közleményt is eljuttattak a sajtónak, amelyben elmagyarázzák, hogy miért folytatják a november 23-án elkezdett, később azonban abbahagyott tiltakozást. Azt kifogásolják, hogy hosszú ideje nincsenek rendezve a bérek és komoly méltánytalanságok vannak a különböző intézményekben dolgozók jövedelmei között, továbbá nehezményezik azt is, hogy a kormány nem ülteti gyakorlatba a statisztikusok fizetéseit rendező memorandumot, melynek teljesítését egyébként vállalta. A tiltakozók követelik a memorandumban foglaltak végrehajtását. A statisztikai hivatal dolgozói el szeretnék érni azt, hogy a vezetői és végrehajtói funkciókat betöltő dolgozók, valamint a szerződéses személyzet alapbére is megegyezzen a központi közintézmények alapilletményével; a köztisztviselők és a szerződéses alkalmazottak is kapjanak 15 százalékos alapbér-kiegészítést, tekintettel munkájuk komplexitására, továbbá a hatalmas munkamennyiség miatt további alkalmazottak felvételét tartják szükségesnek, azaz követelik a felvételi tilalom feloldását a statisztikai hivatalok esetében. A közleményben megjegyzik, hogy folytatni fogják a tiltakozást mindaddig, amíg nem rendeződik az ügyük, és azzal fenyegetőznek, hogy ha nem lesz számukra kedvező elmozdulás a holtpontról, akkor a Bihar megyei statisztikusok nem fogják gyűjteni és továbbítani a megyére vonatkozó statisztikai adatokat, sőt, azt is kilátásba helyezték, hogy a 2024-ben esedékes választások eredményeit sem fogják összesíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában