Beszélgetés

2023.12.18. 17:33

Adventről beszélgettek az eltérő felekezetek képviselői

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség szervezésében csütörtök este folytatódott a nőknek szóló programsorozat az egyházmegye Ad Lucem Zarándokházában, ezúttal családias környezetben. Egy kerekasztal-beszélgetés formájában a női lét ajándék mivolta és az ebből fakadó ajándékozó élet került fókuszba, az alkalom második felében pedig a Szentírással imádkoztak a megjelentek, az ignáci szemlélődés módszerével.

Ciucur Losonczi Antonius

Az érdeklődőket a püspökség részéről Serbán Mária köszöntötte. Demeter Katalin konzul ahhoz hasonlította az adventet, mint amikor egy áldott állapotban levő édesanya a saját kisbabáját várja. Azon meggyőződésének adott hangot: a gyermek ajándék és tanítás is, és minden vágyakozásnak, várakozásnak megvan a maga varázsa, ami miatt időt kell szánni rá. Ezért nem jó az, ha idejekorán, már november végén feldíszítjük a karácsonyfát, ráadásul Jézus nem koraszülöttként érkezett a világba, idézte Várszegi Asztrik emeritus pannonhalmi bencés főapátot Demeter Katalin, majd Nagy Gáspár Karácsonyéji ár(v)ulás című költeményével zárta felszólalását.

A továbbiakban az asztaltársaság tagjai – a római katolikus Benedek Ramóna, a baptista Szász Erzsébet és a református Szomor Abigél – három különböző felekezetet képviselve osztották meg egymással ünnepi gondolataikat.

Szomor Abigél a PKE egyetemi lelkésze úgy mutatkozott be, mint aki többszörösen áldott, hiszen lelkipásztor, kétgyermekes anyuka, fiataloknak a lelki vezetője. Szerinte az advent az évnek a legszebb időszaka, mivel mindenki, kicsi és nagy egyaránt várja a csodát, a remény megszületését. Ő személy szerint minden esztendőben tanul valami újat, hogy aztán legközelebb bölcsebben és lazábban készülődjön karácsonyra anélkül, hogy szem elől tévesztené a legfontosabbat, az ünnep vallásos üzenetét. Felidézte, hogy olyan környezetben nőtt fel, ahol minden családtag bekapcsolódott a készülődésbe, és anyaként ezt a mintát is próbálja követni, mert van benne valami cinkosság és izgalom. Próbálja megtalálni nőként az egyensúlyt, és nem „belefeszülni” a sok tennivalóba. Felnéz Máriára, aki úgymond „belement az élet sűrűjébe”, de „azért éles figyelemmel forgatta magában az Istentől kapott üzeneteket”.

Benedek Ramóna, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum hitoktatója, egy egyetemista lánynak az édesanyja beszélt arról, hogy ezekben a napokban a betlehemező diákokkal sok helyre elviszik az örömhírt. Megjegyezte: az elmúlt időszakban ünnepelt szentek – Szent Miklós és Szent Lucia (Luca) – az ajándékozó szeretet alakjai, a Szűzanya pedig a szolgáló szereteté. Szép szokás ugyanakkor a Szállást keres a Szent Család. Ő a püspökség által szervezett jótékonysági vásárán szokott ajándékokat venni, mert „benne van a szíve-lelke azoknak, akik készítették” – magyarázta.

Szász Erzsébet, a PKE oktatója megítélésében a leglényegesebb fogalmak, melyek kapcsolódnak a női léthez, az a külső és belső tisztaság, a kedvesség és megértés. Megjegyezte: egy nő lehet társ, és természetes az, hogy ajándék, hiszen az első férfi, Ádám is ajándékba kapta Istentől az első nőt, Évát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában