Megszavazták

2023.12.07. 09:20

A lakosságszámhoz kötik a taxis engedélyeket

A nagyváradi városi tanács vita nélkül elfogadta a helyi végrehajtó testület javaslatát, amely a törvénynek megfelelően a város lakosságszáma alapján korlátozza a taxis engedélyek számát.

Illusztráció

Pap István

Az elfogadott határozat értelmében a taxis engedélyek száma a következő öt évben 868 marad. A javaslat szakjelentésében az áll, hogy nem osztanak ki új taxis engedélyt addig, amíg ezek száma nem csökken a törvény által megállapított maximális szám alá. A törvény előírja, hogy egy településen maximum négy taxi juthat ezer lakosra. Az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint Nagyváradnak 2023. január 1-jén 217.521 lakosa volt. A taxizási szabályzat kimondja, hogy az engedély meghatározatlan időre szól, de ötévente meg kell újítani. További követelmény, hogy a taxis járműve az engedély megújításakor nem lehet idősebb tíz évesné. A fuvarozónak igazolnia kell azt is, hogy a bevételeket a pénztárgép adóügyi memóriája alapján elkönyvelte. Azok a taxisok, akik nem teljesítik ezeket a feltételeket, elveszíthetik az engedélyüket. Amint egy hely megüresedik, azt a várólistán lévők között osztják ki. Jelenleg Nagyváradon 44 személy van ezen a várólistán. Aki mégis taxizni szeretne, megkerülheti a várólistát: a taxis engedély átruházható és többen élnek is ezzel a lehetőséggel, így gyakorlatilag megvásárolják a jogot attól, aki rendelkezik engedéllyel.

Laptársunk, a Jurnal Bihorean szerint ez egy fekete piac, egy-egy taxis engedély átruházásáért akár tízezer eurót is hajlandók fizetni azok, akik máshogy nem tudják megszerezni a taxizási jogot. Az alternatív személyszállítási piac sokkal képlékenyebb. Ez esetben ugyanis nincs meghatározva, hogy hány alternatív taxi közlekedhet a városban. A nagyváradi önkormányzat bevezetett egy évi 500 lejes illetéket autónként, amelyet mind a Bolt, mind pedig az Uber égisze alatt közlekedő autósoknak fizetniük kell közterület-használat címén. A Jurnal Bihoean által közölt információk szerint idén 307 jogi személy és 124 magánszemély fizette ezt a díjat. Az önkormányzat ezen befizetett illetékek alapján vezeti a nyilvántartást arról, hogy hány alternatív személyfuvarozó autó közlekedik Nagyváradon, mivel a polgármesteri hivatalnak nincs semmilyen hatásköre az alternatív fuvarozók engedélyeztetése tekintetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában