Sztrájk

2023.11.02. 18:39

Sztrájk miatt zárva az egészségbiztosító

Felfüggesztették csütörtökön az ügyfélfogadást a Bihar Megyei Egészségbiztosító Pénztár (CAS) nagyváradi székhelyén. Az intézmény munkatársai azért sztrájkolnak, mert 2018 óta nem emelkedett a bérük.

ERDON-összeállítás

A csütörtökön kezdődött tiltakozó megmozdulásról Dorel Dulău, az intézmény igazgatója a Bihoreanul hetilapnak elmondta: „Ma (csütörtökön, szerk. megj.) reggel kaptunk egy értesítést a CNAS Szakszervezetek Szövetségétől, amelyben közölték velünk, hogy november 2-tól további értesítésig, 9–16 óra között a szakszervezeti tagok, de azok is, akik nem tagjai a szakszervezetnek, nem végeznek ügyfélfogadási tevékenységet sem a közvetlen kapcsolattartás, sem az e-mailben küldött dokumentumok feldolgozása terén”. Elmondása szerint az intézmény minden munkatársa dolgozik, kizárólag csak az ügyfélfogadást függesztik fel. Hozzátette, hogy munkatársai csütörtökön reggel 8.30 és 9 óra között megoldottak pár problémát, amivel az ügyfelek fordultak hozzájuk. A CNAS Szakszervezetek Szövetsége felhívta a figyelmet arra, hogy a tiltakozó megmozdulás minden nap megismétlődik, amíg a követeléseik meg nem oldódnak. Ez azt jelenti, hogy azok a bihariak, akiknek a megyei egészségbiztosítóval van dolguk, meg kell várják a sztrájk végét, míg ügyükkel a hivatalhoz fordulhatnak, vagy legalábbis hosszabb ideig kell várakozniuk, míg választ kapnak, vagy megoldják problémáikat.

Kevés pénz, sok munka

Az egészségbiztosítási szakszervezeti tagok elégedetlenek azzal, hogy 2018 óta nem emelkedett a fizetésük. „A tiltakozás országos szinten zajlik, az akciót az Országos Szakszervezeti Tömb kezdeményezte, amelyhez csatlakozik az Egészségbiztosító Pénztár is. Az egyik ok a rossz bérezés: 2018 óta nem emelkedett a fizetésünk, egy vezető CAS-tanácsadó ugyanolyan bérezési szinten áll, mint egy városházi sofőr vagy egy kórházi portás, azaz nettó 4000 lej körül. A másik ok az, hogy az egészségbiztosítási pénztárakból más intézményekbe mentek a munkatársak, ahol jobban fizetik őket. És nincs törvényes módja annak, hogy ösztönözzék azokat, akik a rendszerben maradtak, és a távozó kollégák feladatait is ők látják el” – mondta Cătălina Marinaș közgazdász, a Bihar megyei pénztár szakszervezeti vezetője. A szakszervezeti vezető szerint a megyei egészségbiztosító pénztár alkalmazottainak 90 százaléka aláírta a csütörtökön indított tiltakozó megmozdulást támogató dokumentumot, de mindannyian dolgoznak. Hozzátette, immár jelenségnek tekinthető, hogy a munkatársak az egészségbiztosítótól más munkahelyekre távoznak, ahol több a fizetés és kevesebb a munka.
Az intézmény honlapján közzétett vagyonnyilatkozatokból kiderül, hogy a tanácsadói pozícióban dolgozók havi fizetése nettó 4200 és 4900 lej között mozog. A gazdasági igazgató a vagyonnyilatkozat szerint havi 6800 lejt keres, míg a főigazgató több mint 10 ezer lejes havi jövedelemmel rendelkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában