Foglalkozások

2023.11.13. 17:57

Szacsvays diákok vettek részt a biharpüspöki Bocskai Ház programjain

A nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola előkészítő osztályos diákjai látogattak el a múlt héten a biharpüspöki Bocskai István Közösségi Házba.

BN-összeállítás

Mint korábban már beszámoltunk róla, a Bocskai István Közösségi Házat az Érmelléki Gazdák Egyesülete kapta meg használatra a nagyváradi önkormányzattól. A közösségi házban az egyesület a munkájához szükséges irodákat rendezett be, innen szervezik a heti két nagyváradi termelői vásárt, illetve az Egyesület sok más programját is. E mellett természetesen minden civil, közösségi, kulturális kezdeményezést támogatnak, külön figyelmet fordítva a biharpüspöki lakosokra. Az elmúlt hetekben borkóstolót és élőzenés bált is szervezett az egyesület a Bocskaiban, amit nagy örömmel fogadtak a helyiek és a rendezvényre ellátogatók.

Az épület udvara egy elgazosodott, elvadult kert volt, amit önkéntes, közösségi munkával, a helyi lakosok segítségével takarították ki és hordták el a több tonnányi zöld hulladékot. Immár egy rendbe tett, nagy fákkal, örökzöldekkel teli kert, park várja az udvarra betérőket.

Az Érmelléki Gazdák Egyesülete a közeljövőben ebben a szép kertben is számos programot, tevékenységet szervez. Az egyesület október közepén, a Bethlen Gábor Alap támogatásával indította el azt a programsorozatát, amelyben a nagyváradi gyermekeket kívánja megismertetni a vidéki, természetközeli élet szépségeivel. Első alkalommal a bihardiószegi Heit pincészet birtokára utaztattak ki a nagyváradi Csillagocska Református Zeneóvodából közel ötven gyermeket. Itt a szürethez kötődő népi szokásokkal, a szőlőszedéssel, préseléssel ismerkedtek meg a gyermekek.

 

A program folytatásaként a Bocskai István Közösségi Házba vitték el a Szacsvays diákokat. A gyönyörű őszi napsütésben sok programmal várták a gyermekeket. Elsőként Tica Beatrice, siteri méhész vezette be a kicsiket a méhek csodás világába, megosztva gondolatait a méhek fontosságáról, szerepéről. Az előadást és beszélgetést mézkóstolás, valamint mézeskalácsos uzsonna zárta, a gyermekek legnagyobb örömére. A folytatásban Szilágyi Éva kézműves, valamint a tanítók és az egyesület vezetőinek segítségével két típusú madáretetőt is készítettek a gyerekek, amelyeket madáreleséggel megtöltve helyeztek ki a kert fáira. Végezetül, még virágültetésre is maradt idő. Nagy József Barna segítségével különböző virághagymákat ültettek el a kis kertészek, hogy majd tavasszal együtt örüljenek a szebbnél szebb virágoknak. 

Az egyesület a jövőben ezt a programsorozatát, de a vásárok, a kulturális rendezvények, képzések és más tevékenységek szervezését is tovább folytatja, élettel töltve meg a Bocskai István Közösségi Házat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában