Bemutató

2023.11.24. 09:04

Okos taneszközöket mutattak be

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Pár hónapig úgynevezett integrált óriás érintőképernyők, robotok, 3D-s nyomtatók, iskolai high-tech eszközök és bútorok tekinthetők meg, illetve próbálhatók ki az Országos Magyar Továbbképző Központ (OMTK) nagyváradi székhelyén egy projekt keretében, melynek nyitókonferenciáját csütörtök délután tartották. A megjelent pedagógusokat, magyar polgármestereket Bántó Norbert, az OMTK vezetője köszöntötte, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy több magyarországi cég képviselője jött el bemutatni a korszerű és interaktív didaktikai eszközeit. A tervek szerint az elkövetkezendő két-három hónapban több száz pedagógust (óvónőket, tanítókat és tanárokat egyaránt) hívnak az OMTK-ba, hogy megtanulják azt, hogyan lehet ezeket az okos tárgyakat kezelni. Jövőre pedig 10-20 órás képzéseket is szeretnének tartani nekik. A cél az, hogy tudjanak bánni ezekkel az intelligens taneszközökkel, hogy amikor meglátják majd az iskolában, ne úgy tekintsenek rájuk, mint egy űrhajóra, vagy ne porosodjanak a dobozaikban mindaddig, míg szellemileg amortizálódnak, magyarázta Bántó Norbert.

Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ tanügyi szakpolitikusa arra figyelmeztetett, hogy hamarosan eljön az az idő, amikor ezek az eszközök megkerülhetetlenné válnak az oktatásban, ezért „inkább előre kell menekülni”. Akik pedig nem alkalmazkodnak, azok versenyhátrányba kerülnek, mert ne higgye senki azt, hogy a román iskolák nem fognak beszerezni hasonló segédeszközöket. A folyamatos jelenlétre kell tehát berendezkedni a didaktikai újdonságok területén, tanácsolta a honatya.
Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes is a technikai fejlődésről beszélt: ha már a diákok úgyis állandóan az okostelefonjaikat böngészik, akkor legalább hasznosan töltsék így az idejüket – mutatott rá. A továbbiakban a cégek képviselői ismertették a kínálatukat.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában