Sztrájk

2023.11.07. 15:55

Nagyobb béreket követelnek a nyugdíjpénztár és az egészségbiztosító alkalmazottai is

A Bihar Megyei Nyugdíjpénztár mintegy hatvan alkalmazottja vett részt az országos szinten meghirdetett keddi megmozduláson, ugyanakkor folytatódott a megyei egészségbiztosítási pénztár dolgozói által múlt csütörtökön kezdett tiltakozás is. A dolgozók az alacsony bérek miatt elégedetlenek.

Forrás: bihon.ro

ERDON-összeállítás

Leállt a munka kedd reggel az ország nyugdíjpénztárainál, miután az alkalmazottak sztrájkba léptek, az alacsony béreket sérelmezve, és jelentős fizetésemelést követelve. Sztrájkoltak a Bihar Megyei Nyugdíjpénztár nagyváradi székhelyén is, itt mintegy 60 alkalmazott vonult utcára, hogy kifejezze elégedetlenségét amiatt, hogy 2019 óta nem kaptak fizetésemelést. Sérelmezik azt is, hogy más ágazatokban a dolgozók részesültek emelésekben, egyedül csak őket hitegették. Egyébként a sztrájk ideje alatt nem állt le Nagyváradon az ügyfélfogadás.
A bihon.ro azt írja, hogy a nyugdíj- és az egészségügyi pénztárak dolgozói azt követően háborodtak fel, hogy az adóhivatal és a pénzügyminisztérium alkalmazottainak emelték a fizetését, az övéket viszont nem. „Fizetésemelést kérünk, és nem akarunk a bérezési szintek tekintetében semmilyen megkülönböztetést. A fizetéseinket 2019 óta nem növelték. Mi is érezzük az áremeléseket, mint minden polgár” – nyilatkozta a portálnak Gabriela Lozincă Tripon, a Bihar Megyei Nyugdípénztár szóvivője.

Az egészségügyisek is

Ugyanakkor kedden folytatódott a megyei egészségbiztosítási pénztár dolgozói által múlt csütörtökön kezdett tiltakozás. Az ő érdekeiket is képviselő Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) bejelentette, hogy a tiltakozást meghatározatlan ideig folytatni fogják. Ügyfélszolgálat jelenleg nincs, és nemrégiben bejelentették, hogy problémák merültek fel a betegszabadságok feldolgozásával és kifizetésével kapcsolatban. A szakszervezeti képviselők az alacsony fizetésekre panaszkodnak, amelyek szerintük 2018 óta nem emelkedtek, és az alkalmazottak nettó 3 ezer és 5 ezer lej közötti összegeket keresnek. A tiltakozók által bemutatott adatok szerint egy 20 éves szolgálati idővel rendelkező tanácsos kevesebbet keres, mint egy ápolónő. Az Országos Szakszervezeti Tömb – amelyhez az Egészségbiztosítási Szakszervezetek Szövetsége is tartozik – emlékeztetett arra, hogy a nyári tiltakozások után sürgősségi rendeleteket adtak ki az egészségügyi alkalmazottak fizetésének emelésére, kivéve az egészségbiztosító pénztárakban dolgozókat. A Bihar megyei tiltakozás egyébként naponta 9 és 16 óra között zajlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában