Programajánló

2023.11.09. 08:13

Múzeumpedagógiai foglalkozások a Körösvidéki Múzeumban

A nagyváradi Körösvidéki Múzeum folytatja az általa indítandó múzeumpedagógiai foglalkozások bemutatását. Ezúttal a szépírás, a bélyeg és a mézeskalács kerül előtérbe.

A szépírás műhelyfoglalkozásra 10–18 éves gyerekek jelentkezését várják, a tevékenység november 10-én, illetve december 8 és 15-én zajlik 12–14 óra között, a múzeum Rulikowski (Armatei Române) 1/A szám alatti székhelyén. A szépírás, azaz a kalligráfia alapjai mellett a gyerekek megismerkedhetnek a hozzá szükséges eszközökkel, technikákkal, ugyanakkor a foglalkozás keretén belül a résztvevőknek lehetőségük nyilik körbejárni a történelmi részleg kiállítását. A tevékenységet legalább 10, legtöbb 20 gyermek részvételével indítják el. Részvételi díj 20 lej/diák. A foglalkozást Petru Ardelean muzeológus és Adina Vesa, a Nagyváradi Egyetem oktatója vezeti.

A múzeum a Bihar Megyei Tanáccsal, Nagyvárad Polgármesteri Hivatalával és a Román Postával együttműködve november 14–16. között Bélyegtörténelem címmel szervez múzeumpedagógiai foglalkozást elemi osztályos kisdiákoknak. A 9–10 és 10.15–11.15 óra között zajló foglalkozásokon szó lesz a romániai bélyegeket történetéről, bemutatják, hogyan őrizhető meg egy bélyeggyűjtemény, illetve arról is hallhatnak, miként kell helyesen kitölteni a címzett adatait. A tevékenység részeként a gyerekek meglátogathatják a múzeum történelmi részlegét. A szervezők arra kérik a résztvevőket, hogy legyen náluk egy megírt levél vagy egy képeslap, amelyet a műhelyfoglalkozás részeként feladnak a kívánt címre. A foglalkozást legalább 10 gyerek részvételével szervezik meg, részvételi díj 20 lej/diák. A tevékenységet vezeti Andreea Pop muzeológus és Dalida Moga múzeumpedagógus.
Jelentkezni mindkét tevékenység esetében a 0722-081-499 telefonszámon keresztül lehet hétfőtől péntekig 9–15.30 között.

Az Őszi mese címet viselő foglalkozásokon mézeskalácsot díszítenek mézeskalácssütő vezetésével. Az előző foglakozásokkal ellentétben a november 14 – 16 között, 10, 12 és 14 órától kezdődő tevékenységek helyszíne a múzeum alá tartozó emlékmúzeumok – Ady Endre, Aurel Lazăr és Iosif Vulcan. A másfél órás foglalkozások alatt a mézeskalács-díszítés mellett a gyerekek bejárhatják az emlékmúzeumokat. A tevékenységre 5–10 év közötti gyerekeket várnak. Jelentkezni a  0742-054-686 telefonszámon lehet, hétfőtől péntekig 8.30 és 18 óra között, részvételi díj 20 lej/diák. A tevékenység szervezője Lavinia Ungureanu muzeológus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában