Verseny

2023.11.12. 13:52

Művészetisek nyerték az országos balladaéneklést, egy lorántffys mesemondó dicséretet kapott

Az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége szervezésében az elmúlt hétvégén, november 11-én és 12-én Sepsiszentgyörgyön tartották a Kriza János Országos Balladamondó, Balladaéneklő és Mesemondó Verseny országos döntőjét. Erdély, Partium és Bánság 12 megyéjéből, illetve Bákó megyéből 150 diák vett részt az eseményen. Az V–VIII. osztályos diákok balladaéneklés kategóriáját művészetis diákok nyerték, az V–VI-os mesemondóknál pedig egy lorántffys tanuló dicséretben részesült.

Forrás: Facebook/Szatmári Ildikó

Ciucur Losonczi Antonius

A versenyre jelentkezett diákoknak a magyar népköltészet gazdag kincsestárából kellett válogatniuk, kapcsolatba kerülve ezáltal a magyarság szellemi örökségének értékes részével. „A vetélkedő által a balladamondás és -éneklés napjainkban elhanyagolt előadói műfajának is híveket szerezhetünk. Célunk az is, hogy az országos döntő résztvevői, akik Erdély különböző helységeiből gyűlnek össze Sepsiszentgyörgyre, megismerjék a város és környék nevezetesebb történelmi és kulturális értékeit, meglátogatva múzeumokat és művelődéstörténeti emlékhelyeket” – lehetett olvasni a felhívásban.
A versenyt az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége (AESZ), a Napsugár gyermeklap, az Oktatási Minisztérium Kisebbségi Főosztálya, Kovászna Megye Tanfelügyelősége és a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum szervezte, a szaktanfelügyelők és/vagy a módszertani körfelelősök, valamint az erre vállalkozó magyartanárok és tanítók segítségével.
A mesemondó versenyen 0–XII. osztályosok vehettek részt egy szabadon választott népmesével. A két kisebb korosztálynak egy, legfeljebb háromperces, a középiskolásoknak legfeljebb ötperces népmesét kellett elmondaniuk kellékek és színészi játék nélkül, árnyaltan, kifejezően, hitelesen, minél közelebb a népi mesemondók stílusához. Az országos döntőre ugyanakkor magyar és székely népmesékből, népmese-feldolgozásokból kellett válogassanak a résztvevők.
A balladamondó versenyre IX–XII. osztályosok, a balladaéneklésre pedig V–XII. osztályosok jelentkezhettek. A versenyzőknek egy szabadon választott népballadát kellett előadniuk, és ajánlatos volt, hogy azok, akik az elmúlt években is részt vettek a versenyen új mesével, balladával jelentkezzenek.

Az V–VIII. osztályosok balladaéneklés kategóriáját Kristály Viola, a Nagyváradi Művészeti Líceum nyolcadikos diákja nyerte, illetve a második helyen is művészetis tanuló végzett, a szintén nyolcadikos Bacsó Ágnes, mindkettőjük felkészítője Brugós Anikó tanár. „Nagyon büszkék vagyunk tanulóinkra, akik ilyen kimagasló eredményeket értek el: a versenyen szintén résztvevő Bacsó Eszter X. osztályos, műépítészet szakos, valamint Kristály Viola VIII. osztályos, cselló szakos és Bacsó Ágnes VIII. osztályos, fuvola szakos diákunk. A hangszer és szakórák mellett az életükben nagyon fontos szerepet kap az éneklés. Kőkemény munka áll mindhármuk teljesítménye mögött. Egészen biztos vagyok benne, hogy azok a diákok, akiknek az életében fontos szerepet kap a zene és az ének, szárnyalni fognak” – nyilatkozta lapunknak Nagy Gabriella igazgatóhelyettes.
Nem utolsósorban az V–VI-sok mesemondó kategóriájában az ötödik helyen végzett és ezáltal  dicséretben részesült Semes-Pásztor Erik, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium hatodikos diákja, felkészítője Szatmári Ildikó tanár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában