Felhívás

2023.11.16. 07:46

Ma van az országos dohányzásmentes nap

Országos dohányzásmentes nap által hívják fel a lakosság figyelmét a dohányzás káros hatásaira. A november 16-ra, azaz mára kitűzött napon a dohányzás elhagyására, illetve a cigaretta káros hatásairól tájékoztatják a lakosságot – áll a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság közleményében. A dohányzás a legfőbb oka a megelőzhető halálozásnak világszerte, illetve egyike azon egészségkárosító kockázatnak, amelyet el lehet kerülni. A cigaretta nemcsak a dohányzók egészségét károsítja, a passzív dohányzás által azokat is negatívan érinti, akik nem élnek ezzel a káros szenvedéllyel. Romániában a becslések szerint a dohányzás – beleértve a passzívat is – 17 százalékban „járult hozzá” a halálesetekhez és a rokkantság miatt elvesztett életévekhez. Aggasztó méreteket ölt ugyanakkor a fiatalok körében elterjedt dohányzás is. Az Országos Statisztikai Intézet (INS) 2021-es felmérése alapján 10,16 százalék azon 15 – 24 év közötti fiatalok aránya, akik napi szinten dohányoznak, míg 9,81 százalékuk néha fogyaszt dohányterméket. A dohányzásmegelőzés egyik kulcsfontosságú stratégiája a közegészségügyi igazgatóság által „dohányzás-járványnak” nevezett jelenség megfékezésének, illetve a dohányzás korlátozása hozzájárulhat az életmentéshez – jegyzik meg. 
A dohányzást teszik felelőssé a rákos megbetegedés okozta halálesetek 30 százalékáért, a tüdőrák okozta halálesetek 90 százalékáért, a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálesetek 25 százalékáért, illetve a krónikus obstruktív légúti betegségek (COPD) okozta elhalálozások 85 százalékáért. A passzív dohányzás a gyerekek körében többek között asztmához, tüdőgyulladáshoz, mandulagyulladáshoz, illetve csökkent légzési képességhez vezethet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában