Beszámoló

2023.11.27. 13:19

Kórusok éjszakája a Partiumi Keresztény Egyetemen

Második alkalommal szervezték meg az elmúlt szombaton a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen a kórusok éjszakáját. A budapesti Kórusok Éjszakája mintájára megrendezett eseményen hét kórus lépett fel a váradi közönség előtt.

János Piroska

A Kórusok Második Nagyváradi Éjszakájára a helyi, illetve házigazda kórusok mellett Kolozsvárról, Kecskemétről és Budapestről is érkeztek fellépők. A szombat kora este kezdődő fesztivált a nagyvárad-újvárosi református templomban nyitották meg, ahol a rendezvény első momentumaként Pálfi József, a Partiumi Keresztény Egyetem rektora, a nagyvárad-réti református gyülekezet lelkipásztora mondott igei bevezetőt. Igehirdetésében János apostol jelenések könyvének  4. és 5. fejezeteit olvasta fel, melyben az Örökkévaló dicsőítéséről hallhatunk. Mi is bekapcsolódhatunk ebbe a dicsőítésbe itt lenn, az Örökkévaló Templom egy-egy másolatában, egy szívvel-lélekkel, együtt hangzással, teljes szimfóniával – énekkel, szóval, cselekedettel, magatartással, egymáshoz való viszonyulással – fogalmazott a lelkipásztor. A továbbiakban a részt vevő kórusok mutatkoztak be egy-egy ének erejéig a közönség előtt a templomban: a budapesti Csíkszerda, a Kecskeméti Kodály Intézetben megalakult Tulipán, a Bihari Református Egyházmegye Vox Pastoris Lelkészkórusa, a Szacsvay Imre Általános Iskola Kórusa, a Csillagocska Pedagógus Kórus, a PKE-s kórusok, illetve a kolozsvári Visszhang kórus. Az Éneklő Templom nevet viselő programpont után a kórusok négy helyszínen és idősávban egy-egy minikoncertet adtak. A templom mellett koncertek helyszíne volt a PKE étkezdéje, az egyetem díszterme és az amfiteátrum. 
A Csíkszerda Magyarország legnagyobb kóruscsaládja, mely független civil szervezetként működik. Több mint 400 tagjuk két, 100 fő feletti nagykórust, két, különböző korosztályú gyerekkórust, kamarakórusokat és egy világzenei formációt működtet. A budapesti Kórusok Éjszakáját szervező kórus a Körös-parti városba ezúttal az erre az alkalomra alakult kamara formációval érkezett, Johann Sebastian Bach ritkán hallható remekművét, a Jesu, Meine Freude (Jézus, én örömöm) című motettáját szólaltatták meg.

A kolozsvári Visszhang kórus

A Kecskeméti Kodály Intézetben 2022-ben alakult Tulipán énekegyüttes Tóth Árpád, a váradi rendezvény főszervezőjének mentorálásával jött létre, tagjai Ázsia különböző tájairól származnak: Malajziából, Szingapúrból, Hong Kongból és Kínából. 

A kolozsvári Visszhang kórus 1977-ben alakult, tagjai a kincses város egyetemeinek jelenlegi hallgatói, illetve olyan volt hallgatói, akik „nem tudtak elszakadni a visszahangzó csodától” - áll a kórus ismertetésében.

A fellépők között természetesen szerepeltek a házigazdák is, akik szombat este PKE-s kórusok gyűjtőnév alatt mutathatták be tudásukat, a hallgatókból, tanárokból és adminisztratív személyzetből álló kórus többek között izlandi, karibi dallamok által nyújtott érdekes zenei utazást. 

A világjárvány után idén februárban újraalakult Szacsvay-kórus 5–7. osztályos diákokból áll, a Kiss Tünde Anna által vezényelt kórus a szombati fellépők talán egyik legnépesebb csapata volt, repertoárjukban többek között szerepelt a Dona Nobis Pacem kánon. A Csillagocska Pedagógus Kórus népdalzsoltárokkal, népi gyermekdalokkal készült az estére. 

A Csillagocska Pedagógus Kórus 

A fellépők sorát gazdagította ugyanakkor a Bihari Református Egyházmegye Vox Pastoris Lelkészkórusa, amely 2008 őszén alakult az akkori esperes kezdeményezésére.
A fellépéseket este fél tíztől közös énektanulással zárták, melyen a résztvevő kórusok, illetve érdeklődők az egyetem dísztermében A fényes nap immár elnyugodott kezdetű éneket adták elő.
„A Kórusok Éjszakája egy olyan koncerttípus, amely egy minifesztiválra hasonlít a legjobban, röviden mutatja be a kóruséneklést. A rendezvény által kissé felbontottuk a hagyományos kóruséneklés műfaját. Úgy gondolom, ez a jövője a kóruskoncerteknek: nem annyira hosszúak, hanem kis, rövid blokkokból állnak össze” - mondta el az esemény főszervezője, Tóth Árpád, aki hozzátette: egyre többen érdeklődnek a rendezvény iránt, így minden bizonnyal jövőre is megszervezik a különleges estét. „Többen rácsodálkoznak, hogy nagyon sokfélék lehetnek a kórusok: a populáris műfajoktól kezdve, az egzotikus műveken át az egészen komoly vagy magyar népzenéig terjedhet a repertoár, tehát mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt” - jegyezte meg.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában