Bírságok

2023.11.22. 14:25

Ismét ellenőriztek a fogyasztóvédők

Ellenőrzéseket tartott a fogyasztóvédelem az összes Bihar megyei Penny üzletben, valamint az Auchan bevásárlóközpontban. A kereskedelmi egységeket több mint 500.000 lejre bírságolták az észlelt szabálytalanságok miatt.

Forrás: Fogyasztóvédelem

BN-összeállítás

Közleményben tájékoztatott a Bihar Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség (CJPC) a november 6–10. között lezajlott ellenőrzésekről, amelyek az országos fogyasztóvédelem akciójának részét képezték. A felügyelők olyan szabálytalanságokat találtak, mint például: a polcoknál feltüntetett árak alacsonyabbak voltak a pénztárgépek számítógépes rendszerében szereplőknél, és az akciós csomagok sem bizonyultak kedvezményesnek. Szintén problémát jelentett a sérült csomagolású vagy szennyezett tartalmú élelmiszerek értékesítése, a hűtőgépek nem működtek a megfelelő hőmérsékleten, penészes vagy nem ép gyümölcsöket és zöldségeket is árultak. Az is probléma volt, hogy egyes termékek esetében hiányosak voltak a feltüntetett információk, ezek nem voltak román nyelvre lefordítva, de a hűségkártya használatakor érvényes termékárakat sem tüntették fel. A helyben készített pékáruk sütői piszkosak, rozsdásak voltak, de találtak nem higiénikus hűtőberendezéseket is.

Forrás: Fogyasztóvédelem

Az ellenőrzések nyomán a fogyasztóvédelmisek négy figyelmeztetést, valamint 41 bírságot szabtak ki, összesen több mint 532.000 lej értékben. Emellett elrendelték a szabálytalanságok kiküszöbölését, valamint véglegesen leállították 110.000, és ideiglenesen 14.000 lej értékű élelmiszer forgalmazását. Továbbá az Auchan pékségrészlegének működését ideiglenesen leállították a takarítás és fertőtlenítés idejére. Ugyanígy jártak el több Penny üzlet hűtői esetében is.
Országos szinten 350 üzletet ellenőriztek, amelyeket követően 108 figyelmeztetést és 6,3 millió lej bírságot adtak, emellett 45 üzlet működését állították le ideiglenesen a problémák kiküszöböléséig. „Folytatjuk a nagykereskedők ellenőrzését megcélzó akcióinkat. Ahogy a lakótelepi kis üzleteknek tiszteletben kell tartaniuk a fogyasztókat és a törvényt, úgy ezeknek a gigantikus élelmiszerboltoknak is, függetlenül attól, hogy kihez tartoznak és mekkora forgalmuk van!” – nyilatkozta Horia Comnstantinescu, az ANPC elnöke a kiadott közleményben.

Forrás: Fogyasztóvédelem

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában