Támogatott tartalom

2023.11.06. 08:38

Hogyan hat a hideg szezon az indítómotorokra és a generátorokra?

Az indítómotor (villanymotor) és a generátor a jármű elektromos rendszerének alapvető elemei és fontos szerepet játszanak az autó megfelelő működésében. Mindennapi működésüket a hőmérséklet csökkenése komolyan befolyásolhatja, ezért jó, ha időben elvégzünk néhány karbantartási műveletet, hogy elkerüljük a kellemetlen meglepetéseket.

Az indítómotor (villanymotor) és a generátor a jármű elektromos rendszerének alapvető elemei és fontos szerepet játszanak az autó megfelelő működésében. Mindennapi működésüket a hőmérséklet csökkenése komolyan befolyásolhatja, ezért jó, ha időben elvégzünk néhány karbantartási műveletet, hogy elkerüljük a kellemetlen meglepetéseket.

1. Indítómotor (villanymotor):

o Miért fontos: Ahogyan a nevéből is adódik, a motor indításáért felel. Az autó akkumulátorából származó elektromos energiát mechanikus energiává alakítja át, hogy a jármű motorját tekerje egészen addig amíg az beindul.
o Téli karbantartás:

a. Győződjön meg róla, hogy az indítómotor megfelelően forgatja a jármű motorját. Ha azt veszi észre, hogy az indítómotor szokatlan zajt csap, vagy lassan forog, akkor ellenőrízni kell és szükség esetén cserélni, vagy javítani.
b. Ellenőrizze az indítómotorhoz csatlakozó kábelek állapotát és feszültségét. A csatlakozások szorosak és korróziómentesek kell legyenek.
c. Győződjön meg róla, hogy az akkumulátor jó állapotban van, megfelelő folyadékszinttel rendelkezik és hogy a saruk tiszták.

2. Generátor:

o Miért fontos: A generátor a mechanikus energiát villamos energiává alakítja, ezáltal tölti az akkumulátort és működteti a jármű elektromos alkatrészeit (pl. lámpák, ablaktörlők, stb.)
o Téli karbantartás:

a. Ellenőrizze az akkumulátor feszültségét. Ha az akkumulátor nincs megfelelően feltöltve, előfordulhat hogy a generátor nem működik megfelelően.
b. Győződjön meg róla, hogy a generátor nem ad ki szokatlan/furcsa hangokat, vagy nem áraszt égett szagot.
c. Ellenőrizze az ékszíj állapotát. Megfelelően feszes és kopásmentes kell legyen. Amennyiben a szíj kezd foszlani, vagy szakadni/töredezni, mielőbbi csere szükséges!

Mindezek mellett az optimális téli működés érdekében ellenőrizze az alábbiakat is járművén:

1. Hűtőfolyadék cseréje/feltöltése: Győződjön meg róla, hogy a hűtőrendszer fel van töltve megfelelő mennyiségű fagyállóval, hogy megvédje a motort a fagyástól.
2. Ellenőrizze a fűtés-rendszert: Győződjön meg róla, hogy a fűtés- és a párátlanító rendszer megfelelően működik.
3. Téli gumiabroncsok: Szereltessen fel téli vagy négyévszakos gumiabroncsokat a jobb tapadás érdekében a havas és jeges utakon.
4. Téli készlet: Tartsa az autóban az alapvető téli kellékeket: hóláncok, lapát, csúszásmentes anyag, takaró és zseblámpa.
5. Kipufogórendszer ellenőrzése: Győződjön meg arról, hogy a kipufogórendszerben nincs korrózió vagy dugulás, mivel ezek befolyásolhatják az autó teljesítményét.

Kövesse a jármű gyártója által ajánlott karbantartási műveleteket és rendszeresen ellenőrizze, hogy az indítómotor és a generátor megfelelően működik. Ezek a lépések segítenek elkerülni a nem kívánt problémákat, és járművét a téli körülmények között is kiváló állapotban tartani. Amennyiben mégis generátor, vagy indítómotor cserére szorul, az AS Autostarter segíteni tud a megfelelő alkatrész kiválasztásában, legyen szó személyautóról, teherautóról, vagy mezőgazdasági gépekről.

Széles választékban kínálunk generátorokat, indítómotorokat és egyenáramú (DC) motorokat, szinte minden járműhöz és hivatalos forgalmazói vagyunk a legkeresettebb márkáknak, mint pl. a Mahle/Iskra/Lektrika, Bosch, Mitsubishi, Valeo, stb. Amennyiben csak egy adott generátor alkatrészt, vagy indítómotor alkatrészt keres, legyen szó feszültség szabályozóról, forgórészről, csúszógyűrűről, csapágyról, vagy bármi egyébről, segítünk kiválasztani több mint 40.000 termékből a megfelelő alkatrészt.

Forduljon bizalommal csapatunkhoz!

AS AUTOSTARTER PARTS SRL

Calea Borșului 29F, Nagyvárad 410605

Tel: 0259 420 420 

Webáruház: https://www.as-autostarter.ro/hu/ 

Facebook: AS Autostarter Parts SRL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában