Munkálatok

2023.11.14. 18:00

Hamarosan kezdődik a vasúti pálya korszerűsítése

Jövő év januárjától megkezdődik a Biharpüspöki–Nagyvárad–Kolozsvár szakaszon a vasúti sínek megkettőzése ott, ahol nincs két sínpár, illetve elkezdődik az említett pályaszakasz villamosítása is. A munkálatok mintegy két évig tartanak majd, az utasoknak vonatpótló autóbuszokat bocsátanak a rendelkezésükre.

Illusztráció

Forrás: Facebook/CFR Infrastructura

Pap István

A Biharpüspöki–Kolozsvár vasúti pályaszakaszon egyszerre négy helyszínen fognak dolgozni, írja a HotNews portál a Román Államvasutaktól (CFR) kapott információkra hivatkozva. A munkálatokat ugyanis négy különálló részre bontották, és mindegyikre külön tendert írtak ki. Az előzetes elképzelések szerint mind a négy szakaszon 2026-ban fejeződnek be a munkálatok. Nagyvárad és Kolozsvár között naponta 38 járat közlekedik, ezek közül 12 párt, azaz oda-vissza járatot a Román Államvasutak, a CFR Călători üzemeltet, négy járatpárt az Interregional Călători, hármat pedig a Transferoviar Călători magán vasúttársaság működtet. A leggyorsabb mind közül az IRN146 számú járat, mely 2 óra 32 perc alatt teszi meg a 152 kilométeres távot, a leglassabb pedig az R 3075-ös, mely 3 óra 58 perc alatt ér el Nagyváradról Kolozsvárra. Arról még nincsenek pontos információk, hogy a munkálatok ideje alatt hogyan fog zajlani a szóban forgó szakaszon az emberek utaztatása, ennek a kérdésnek a tisztázása decemberre várható, amikor érvénybe lép a téli menetrend, mondta lapunknak Oana Brânzan, a CFR szóvivője. Az állami vasúttársaság korábban annyit közölt, amit a Hotnews portál idézett, hogy az Egeres–Kissebes (Poieni) duplapályás szakaszon, valamint a Kissebes–Élesd egypályás szakaszon 2024 januárjától zárják le a vasúti forgalmat. A Kolozsvár–Egeres szakaszon egypályás váltott forgalmú vasúti közlekedés lesz 2024. január 1. után, míg az Egeres–Bánffyhunyad (Huedin) szakaszon vonatpótló járművek közlekednek majd. A teherszállító vonatokat más, alternatív vonalakra terelik a munkálatok ideje alatt.
A Bihar megyei szakasszal kapcsolatosan konkrét döntés még nincs, de a tervek azért már készülnek a közlekedés megoldására vonatkozóan. A CFR berkeiből származó információink szerint december első felében, valószínűleg 12-én lép érvénybe a téli menetrend. A vonatok azt követően is a korábbi években megszokott módon fognak közlekedni a Nagyvárad–Arad és a Nagyvárad–Szatmárnémeti vonalon. A Nagyvárad–Kolozsvár vonalon csak Élesdig lehet majd vonattal közlekedni, az utolsó járat 15.35 órakor indul Nagyváradról. A Biharpüspöki–Élesd szakasz felújítását végző olasz Webuild cég vezette konzorcium folyamatosan dolgozni fog, de naponta 15.35 órától másnap reggel 4 óráig közlekedési szünet lesz, hogy a kivitelezők még intenzívebben dolgozhassanak. Mind a CFR, mind pedig a két magán vasúttársaság vonatpótló autóbuszokat fog üzemeltetni, melyek Nagyvárad és Kolozsvár között közlekednek majd, és amelyek a vasútállomás előtti parkolóból fognak indulni. A vonatjáratok eddigi utasszámait figyelembe véve egyes vonatok helyett egyszerre két vagy akár három busz is fog indulni, hogy mindenkinek legyen helye, aki utazni akar. Ezeknek az autóbuszoknak az órarendjét egy későbbi időpontban fogják megállapítani. Mindemellett az Interregional vasúttársaság a munkálatok ideje alatt is fog vonatjáratokat biztosítani Nagyvárad és Élesd között. Élesd és Kolozsvár között vannak egypályás szakaszok, illetve a domborzat is olyan, hogy teljesen le kell zárni a vasútforgalmat ahhoz, hogy dolgozni lehessen a pálya korszerűsítésén. Élesdtől valószínűleg csak vonatpótló autóbuszokkal lehet majd közlekedni, melyeket ugyancsak mind a CFR, mind pedig a két magán vasúttársaság biztosítani fog az utasok számára.
A magyar–román határtól Élesdig tartó vasúti szakaszon, mely 46,74 kilométer hosszú, a Webuild, az Impresa Pizzarotti&C és a Salcef cégekből álló konzorcium fog dolgozni. Az Élesd–Kissebes szakasz 52,74 kilométer hosszú és az FCC Construction, a Gulemak és a CCN cégekből álló konzorcium fogja felújítani, a Kissebes és Egeres közötti 36,53 kilométeres szakaszon a Railworks fog dolgozni, és szintén ez a cég lesz a korszerűsítője az Egeres és Kolozsvár közötti 30,41 kilométeres szakasznak is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában