Felújítás

2023.11.16. 14:23

Elfogadták az iskolafelújítási tervet

Forrás: PMO

Pap István

Felújítják a nagyváradi Friedrich Schiller német tannyelvű iskola William Shakespeare utca 22. szám alatti ingatlanát, miután a helyi tanács szerdai rendkívüli ülésén elfogadta az erre vonatkozó határozat-tervezetet. Egyébként ez az első olyan projekt, amelyet az Észak-Nyugati Regionális Fejlesztési Program jelenlegi, azaz 2021–2027-es költségvetési ciklusának a keretében fogadtak el. Az épület hőenergia-hatékonyságát növelő munkálatok során felújítják, illetve hőszigetelik a pincét, a homlokzatokat és a tetőt, kicserélik a nyílászárókat, korszerűsítik a hőenergia- és villanyhálózatot, hogy ezáltal is hatékonyabb legyen a hőenergia-felhasználás az épületben, ugyanakkor intelligens energiagazdálkodási rendszert is beszerelnek. Ezzel egyidejűleg az épület termeit modern, tiszta, többfunkciós terekké alakítják át, amelyekről eltávolítják a parazita elemeket. A tervek szerint felújítják a földszinti mosdókat, mozgáskorlátozottak által is könnyen használt mosdóhelyeket is kialakítanak, az emeleten pedig szintén mosdókat hoznak létre. A tanárit átköltöztetik egy másik helyre. A projekt összértéke 15,8 millió lej, a munkálatok időtartama pedig 24 hónap.
A már említett programhoz a váradi önkormányzat nyolc tanintézmény felújítására nyújtott be pályázatot; a német tannyelvű iskola mellett várhatóan ebből a forrásból teszik energiahatékonnyá a Juhász Gyula Gimnáziumot, a 9. és a 12. számú bölcsődéket, az Aluminei utca 100. alatti 45. számú óvodát és a Căsuța veseliei bölcsődét, a Mihai Viteazul Szakkollégium több épületét (a sporttermet, a menzát, két bentlakást, egy iskolaépületet és két irodaépületet), továbbá a művészeti líceum, valamint a 27. és az 50. számú óvodák épületeit is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában