Beruházás

2023.11.28. 08:03

Befejeződött a Körösvidéki Múzeum felújítása

Egy RO-HU-s projektzáró konferenciát ugyan még fognak tartani decemberben, de gyakorlatilag a végéhez érkezett a Körösvidéki Múzeum központi székhelyének 2006 –, vagyis a római katolikus püspöki palotából való átköltözés óta – tartó felújítási folyamata, jelentették be hétfőn azon a sajtótájékoztatón, melyet a megyei tanácsnál szerveztek.

Fotó: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

Călin Gal, a Bihar Megyei Tanács alelnöke kifejtette, hogy az átköltözés óta tulajdonképpen hat projektet bonyolítottak le, kezdve a tetőcserével és folytatva a generáljavításokkal, a belső karbantartási munkálatokkal, valamint a most záruló beruházással. Egy RO-HU-s, Interreg-programot kell még befejezettnek nyilvánítani, mely a második és harmadik emelet renoválására vonatkozott, ennek a zárókonferenciáját december 21-én fogják tartani a Körösvidéki Múzeumban. A munkálatok eredményeként nem csak Nagyvárad, vagy a Partium, hanem egész Románia egy korszerű, jól pontra tett kulturális „branddel” büszkélkedhet – vélekedett Gal.

Fotó: C.L.A.

Mihai Palcu projektfelelős az utolsó előtti projektnek az adatait ismertette. Mint mondta, a beruházás megrendelője a megyei tanács volt, a finanszírozást pedig a 2014-2020 közötti Regionális Operatív Program keretében biztosították. A befektetés teljes költségvetése bruttó 21,6 millió lej volt, melyből az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) vissza nem térítendő támogatása bruttó 14,3 millió lejt tett ki. Többek közt renoválták az első emeletet, kőtárat alakítottak ki, berendezték a természettudományi, a történelmi és a szépművészeti múzeumi részlegeknek a termeit. Restaurálták a bejárati főkaput, megtisztították az udvart, építettek egy amfiteátrumot, helyreállították a közvilágítást, parkolóhelyeket és sétányokat létesítettek, kihelyeztek utcai bútorokat stb. Dr. Aurel Chiriac művészettörténész, aki 2021-ig vezette az intézményt, arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyökerek egészen 1872-ig nyúlnak vissza, ugyanis az akkor alapított Bihar Vármegyei Történelmi és Régészeti Egylet célkitűzéseiben szerepelt egy bihari múzeumnak a létrehozása. Az évtizedek folyamán aztán 20 ezerről több mint 500 ezerre bővült a közgyűjtemény állománya. A volt főigazgató köszönetet mondott a két kivitelező cégnek, a Selinának és a szalárdi Constructorulnak, és aztán mondta, büszke a munkatársaira, hiszen a már említett költözés során egyetlen műtárgynak sem esett jelentősebb baja. „A Körösvidéki Múzeum sikeres renoválása a kultúra diadala Bihar megyében” – fogalmazott.

A jelenlegi menedzser, dr. Gabriel Moisa történész szerint a Körösvidéki Múzeum Közép-Kelet-Európa egyik legjelentősebb művelődési intézménye, és az utóbbi időszakban szervezett rengeteg eseménynek, tevékenységnek betudhatóan már mindenki tudja, hogy hol keresni, hiszen rajta van a térség kulturális térképén.

Fotó: Alexandru Nițescu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában