Ünnep

2023.11.13. 18:44

A magyar nyelv napját ünnepelték a művészeti líceumban

Kortárs költemény, népdalok, operettrészletek is elhangzottak hétfő délelőtt a Művészeti Líceum dísztermében megtartott ünnepségen, melyet abból az alkalomból szerveztek, hogy november 13-a a magyar nyelv napja. A programfelelősök Nagy Gabriella, Mados Andrea és Kovács Anett tanárok voltak.

Forrás: A szerző felvételei

Ciucur Losonczi Antonius

1844-ben ugyanis ezen a napon, november 13-án fogadta el a pozsonyi országgyűlés azt a törvényt, amellyel a magyar nyelv államnyelvvé vált Magyarországon. A művészeti líceumban szervezett színvonalas ünnepségen nem csak dalok, versek és zeneművek csendültek fel, hanem azokat, a VII. C osztály tanulói által, Kovács Anett tanár irányításával készített képzőművészeti alkotásokat is meg lehetett tekinteni, melyeket Matisse dekoratív képei inspiráltak, ötvözve a magyar motívumok formavilágával.

Beszédében Nagy Gabriella igazgatóhelyettes hangsúlyozta: a magyar nyelv, anyanyelvünk elválaszthatatlan és nélkülözhetetlen része mindennapjainknak. Magyarul közöljük mondandónkat, magyarul értjük meg egymást, életünkben először magyarul szólalunk meg, magyarul kérünk, örülünk, szomorkodunk. Édesanyánk magyar nyelven tanít minket, magyarul tanulunk az iskolában. A magyar nyelv biztos tudásának birtokában sajátítjuk el az idegen nyelveket. „A technológiai fejlődés világában élünk. Nagyon sok időt töltünk például a telefonok használatával. Sajnos látom azt, hogy ez a világ egyre inkább kezd beszippantani mindenkit. Ne engedjük. Én arra szeretnék buzdítani titeket ma, kedves diákok, az online játékok helyett inkább próbáljátok ki a magyar nyelvi játékos feladatokat. Nagyon sokat találtok az interneten. Élvezetes és tanulságos mindegyik! Isten éltesse hát édes anyanyelvünket, a magyar nyelvet!”, fogalmazott Nagy Gabriella.

A továbbiakban művészetis diákok léptek fel az alkalomhoz illő műsorral. Ghitea Balázs zongorázott, Gyulai Naomi fuvolázott és mesélt, Herman Borbála népdalt énekelt, Oláh Richard és Cătălin Chirilă tanár furulyáztak, Kővágó Paula és Kemecsei Bálint trombitáltak, Mester Sára balladát énekelt, Gál Hanna szavalt, Bacsó Ágnes fuvolázott, Varga Luca balladát énekelt, Takács Zsófia áriázott, Ferencz István hegedült, Herman Róza népdalcsokorral készült, Bódi Gréta egy operettrészletet adott elő, Bacsó Ágnes és Kristály Viola népdalokat énekeltek, Paniti Antonio és Kerezsi Vilmos pedig trombitáltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában