Tanácsülés

2023.11.28. 18:01

A költséghatékonyság jegyében tovább karcsúsítják a közintézményeket

A Bihar Megyei Tanács módosította az alárendelt közintézmények szerkezeti felépítéseit, melynek eredményeképpen további állások és funkciók szűnnek meg ezekben az intézményekben.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Gyakorlatilag nincs már kit elbocsátani a Bihar Megyei Tanácstól és az annak égisze alatt működő közintézményektől, noha az októberben elfogadott 263. számú törvény további spórolásra kötelezi az ország megyei önkormányzatait is. Hogy mégis eleget tegyen a törvényi előírásoknak, a Bihar Megyei Tanács keddi ülésén elfogadta az alárendelt intézmények szerkezeti felépítésének a módosítására beterjesztett javaslatokat. Az ülésen Ilie Bolojan tanácselnök megjegyezte, hogy a módosítások során a törvény alapján megszüntetnek néhány vezető beosztást, illetve megszüntetnek be nem töltött állásokat, de konkrét elbocsátások sehol sem fognak történni. A legjelentősebb szerkezeti változás a Bihar Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóságnál történik, mely összesen 1180 állást működtetett, de az átszervezés után marad 1123 állás, mert megszüntetik az 57 betöltetlen munkahelyet. A diófási elmegyógyintézetben 228 állás van, itt három betöltetlen állást törölnek a szerkezeti felépítésből. Az ugyancsak Diófáson működő egészségügyi-szociális központban 121 állás van és annyi is marad, itt csak átszervezés történik. A papfalvi egészségügyi-szociális központnál 72 állásból marad 71, itt egy betöltetlen állást szüntetnek meg. A megyei lakosságnyilvántartónál egy be nem töltött állást szüntetnek meg, így itt 24 munkatárs marad a vezető beosztású tisztségviselőkkel együtt. A Bihar Megyei Tanács saját apparátusában 99 állás van, melyek közül tíz betöltetlen, ez utóbbiakat megszüntetik, továbbá néhány vezető beosztást is átalakítanak, jelentette be Ilie Bolojan. Megjegyzendő, hogy a megyei tanácsnál a törvény értelmében maximum 567 állást működtethetne.

Kevesebben

A kulturális intézmények szerkezeti felépítését is átszervezték. A Nagyváradi Állami Filharmóniánál marad a 125 állás, csak bizonyos átcsoportosítások történtek az intézményen belül. A Körösvidéki Múzeumnak 121 alkalmazottja van, és az átszervezés után itt is marad ez a létszám. A Gheoorghe Șincai Megyei Könyvtárban 61-ről 58-ra csökken az állások száma, itt megszüntettek három betöltetlen állást. A Várad folyóiratnál megszűnt egy betöltetlen szerkesztői állás, így a folyóirat két alkalmazottal működik tovább. A Familia folyóiratnál két betöltetlen állást szüntetnek meg, és mindössze három munkatárssal dolgozik a folyóirat a továbbiakban. Megjegyzendő, hogy beterjesztették a tanácsülésre a Szigligeti Színház, a Mária Királyné Színház, a Bihar Megyei Kulturális Központ, és a Nagyváradi Repülőtér szerkezeti felépítésének módosítását is, ezeket a tervezeteket azonban az ülés elején levették a napirendről. Az említett határozattervezeteket az RMDSZ-frakció tartózkodása mellett szavazta meg a megyei tanács. Borsi Imre Lóránt, az RMDSZ-frakció vezetője az ülés után lapunknak elmondta, hogy már a mandátum elején eldöntötték azt, hogy nem szavazzák meg a szerkezeti felépítések módosításait. Mint mondta, a mostani átszervezések során nem történtek elbocsátások, „mert nem is nagyon van már kit elbocsátani” – jegyezte meg. A továbbiakban kifejtette: ő tíz évig dolgozott a megyei tanácsnál, ezért ennek az intézménynek a helyzetét ismeri alaposabban, és szerinte egyértelmű, hogy túl sok a munka ahhoz, hogy ennyi emberrel el lehessen látni. „Nem jön ki olcsóbban a megyei tanács azzal, ha kiszervezi a munkát, a megmaradt munkatársak pedig belerokkannak a munkába” – fogalmazott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában