Ünnepség

2023.10.14. 11:02

Tanévnyitót tartottak a Collegiumban

Tanévnyitó ünnepséget tartottak péntek este a Collegium Varadinum székhelyén. Felléptek a művészeti líceum diákjai, beszédek hangzottak el, majd buliban lazítottak a szakkollégisták. Jelenleg párhuzamosan két évfolyamon zajlanak képzések, több mint 60 diákkal.

A szerző felvételei

Ciucur Losonczi Antonius

Igei köszöntővel kezdődött a Collegium Varadinum életében harmadik tanévnyitó ünnepség. A hegyi beszéd néhány igeverse képezte az áhítat alapját Bogdán Szabolcs János, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke szolgálatában azt emelte ki, hogy fontos ugyan az emberi elköteleződés, de ahhoz, hogy a cselekedeteink tényleg eredményesek legyen, szükségünk van Isten áldására. A fiataloknak azt tanácsolta: úgy ragyogjanak, hogy az életük kötődjön Krisztushoz, világítsanak szelíden, felvállalva a keresztény értékeket, s ne az határozza meg az életüket, hogy mit akarnak a sötétséget pártolók.

 

Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke azt kérte a szakkollégistáktól: legyenek egymás támaszai, tűzzenek ki célokat maguk elé, s ne válasszák a könnyen megszerezhető tudást, mert lehet, hogy ez a későbbiekben nem lesz elég számukra.

Tőtős Áron, a Collegium Varadinum elnöke arról beszélt, hogy az idei tanévben nemcsak a bentlakásban indultak teltházzal, hanem többszörös túljelentkezéssel fordultak hozzájuk azok az egyetemisták, akik valamilyen formában tehetséggondozásban szeretnének részesülni. Így lehetőségük volt azokat a fiatalokat bevonni a tevékenységekbe, akik valóban méltók rá, s ezáltal lehetőségük nyílik számukra a további fejlődésre. Megjegyezte: véleménye szerint mindenki tehetséges valamiben, de a kérdés az, hogy ki hasznosítja az Istentől kapott talentumát, illetve tesz is valamit annak érdekében, hogy kibontakoztassa a tudását. Ezt a célt szolgálja, hogy a tizenkét kurzus mellett mentorprogramot indítottak és egy miniszemináriumot is létrehoztak, magyarázta.

Köszöntötték még az egybegyűlteket Vadász Márton, a Debreceni Egyetem Hatvani István Szakkollégiumának elnökségi tagja, a szakkollégisták részéről pedig Szentkirályi Boglárka. Fellépett a művészeti líceumból két diák: Füzesi Sára (fuvola), felkészítője Mircescu Georgiana tanár és Kocsán Dávid (cselló), felkészítője Ichim Beáta tanár. Ezt követően előadás hangzott el: dr. Kádár Magor, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem oktatója tartott prezentációt, Hírek FAKE-telenül címmel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában